Start verkiezing canon van de ruimtelijke ordening

Voor veel buitenlanders is Nederland het ideaalvoorbeeld van wat er met een goede ruimtelijke planning kan worden bereikt. Van de prachtige polders van de Beemster via Berlages Plan van Zuid tot de Deltawerken.

Stem op uw favoriete icoon en win een Mooi Nederland ballontocht

Niet voor niets luidt het gezegde: God schiep de aarde, en de Nederlanders schiepen Nederland. Nederland is een land dat is bedacht en ontworpen door en voor mensen. Onze ruimtelijke ordening is dus iets om trots op te zijn.

In navolging van de Nederlandse geschiedenis, verdient daarom ook de ruimtelijke ordening van Nederland een canon. Daarom hebben het ministerie van VROM en het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting het initiatief genomen om een Canon van de ruimtelijke ordening samen te stellen: de CanonRO.nl.

Van 1 februari tot 1 april kunt u stemmen op een van de 120 potentiële iconen. Deze longlist is samengesteld op basis van een reeks debatten in het land. En bevat plekken als het Groene Hart en de IJsselmeerpolders, ruimtelijke concepten als de bufferzones en groeikernen, maar ook belangrijke personen als Cornelis Lely en Van Eesteren. Wie stemt, maakt kans op een unieke Mooi Nederland ballonvaart over zijn of haar favoriete icoon.

Na de publieksstemming zal een onafhankelijke vakjury de definitieve selectie maken en de officiële canon van de ruimtelijke ordening van Nederland vaststellen. Met als resultaat een overzicht van de 35 meest belangrijke plekken, concepten, plannen én personen die de Nederlandse ruimtelijke ordening heeft voortgebracht.

Stemmen op uw favoriete ruimtelijke-ordeningsicoon kan op: www.canonro.nl