Subsidieregeling Duurzame Energieproductie open op 1 maart

De regeling Subsidie Duurzame Energieproductie treedt op 1 maart in werking. Iedereen die elektriciteit of gas duurzaam produceert, kan hiervan gebruik maken.

In de SDE 2010 worden alle categorieën duurzame energieopwekking gesubsidieerd die ook in 2009 al voor subsidie in aanmerking kwamen. Daarnaast is er sprake van een uitbreiding van de categorie wind op land voor grote molens. Tevens is in 2010 SDE-subsidie beschikbaar voor grote WarmteKrachtKoppeling-installaties.

De regeling geeft particulieren, bedrijven en instellingen die investeren in duurzame energie een langjarige zekerheid. De Subsidieregeling Duurzame Energie 2010 zal worden uitgevoerd door Agentschap NL: www.agentschapnl.nl/sde. Het Agentschap NL is een samenvoeging van de Economische Voorlichtingsdienst (EVD), Octrooicentrum Nederland en SenterNovem.

Aanvraagperiode

Voor de categorieën zon-PV klein (zonnepanelen klein), biomassa, waterkracht, wind op land en WKK opent de regeling op 1 maart 2010. Toelichting zon-PV klein:groter of gelijk aan 1,0 kWp en kleiner of gelijk aan 15 kWp [≥ 1,0 kWp - ≤ 15 kWp]

De subcategorie zon-PV groot (zonnepanelen groot) vormt een uitzondering. Deze opent op 31 mei 2010.Toelichting zon-PV groot: Zon-PV groot: groter dan 15kWp en kleiner of gelijk aan 100 kWp [> 15 kWp - ≤ 100 kWp]

Met uitzondering van de categorie WKK, sluit de regeling voor alle categorieën op 1 november 2010 om 17.00 uur.

WKK sluit op 31 augustus om 17.00 uur.

De tenderregeling wind op zee is al geopend en sluit op 1 maart 2010 om 17.00 uur.

Onrendabele top

Bij de berekening van de subsidies is gekeken naar de gemiddelde kostprijs van de verschillende opties voor duurzame energie. De subsidie vult de opbrengst uit de verkoop van energie gedurende de levensduur van de installatie aan, zodat de onrendabele top wordt gesubsidieerd. De subsidie varieert dus jaarlijks met de ontwikkeling van de energieprijs. Energieprijs en SDE-subsidie tellen op tot het in de regeling vastgestelde basisbedrag.

De inhoud van de SDE 2010 is eerder bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Over die brief is in de Tweede Kamer gesproken. Naar aanleiding daarvan zijn de subsidies voor elektriciteit uit biomassa (co-vergistingsinstallaties en kleinschalige verbranding van biomassa) en de subsidie voor gasopwekking uit co-vergisting van biomassa verhoogd.

Interessante stimuleringsregelingen

Agentschap NL kent meer stimuleringsregelingen die interessant kunnen zijn. De Energiesubsidiewijzer geef een overzicht van regelingen voor consumenten. Deze vindt u op de website van Meer met Minder.

Bedrijven kunnen zich informeren via de website van Agentschap NL of neem contact op met een adviseur van Agentschap NL.