Van Middelkoop: "Samenwerking verbindingseenheden verbetert slagkracht"

Minister Eimert van Middelkoop onderstreepte vandaag het belang van informatie in het huidige militaire domein: "Krijgsmachten zijn gekrompen in omvang, maar gegroeid in slagkracht. Alleen als we de juiste informatie hebben, als verschillende diensten en landen samenwerken, kunnen we die slagkracht effectief gebruiken."

Hij zei dit tijdens een werkbezoek aan de Nationale Signal-intelligence Organisatie (NSO) en het Communicatie & Informatie Systemen (CIS-) Bataljon van het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps, op Kamp Holterbroek in Eibergen.

"Eenheden als het CIS-bataljon en de NSO zijn daarmee cruciale spelers in moderne militaire operaties", gaf de minister aan. "En ik heb vandaag kunnen zien dat zij deze verantwoordelijke taak professioneel en betrouwbaar uitvoeren."

NSO

De NSO verwerft inlichtingen door de ether te verkennen en gericht en ongericht telecommunicatie te onderscheppen. Dit wordt gedaan voor zowel de Militaire Inlichtingen- en Veilgheidsdienst (MIVD) als de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De NSO gebruikt daarvoor 2 werkstations: het Satelliet Grondstation in Burum en de site voor het opvangen van hoog-frequent radioverkeer in Eibergen. Hoewel de NSO beheersmatig onder de MIVD valt, wordt zij door de AIVD en de MIVD gezamenlijk aangestuurd.

CIS-bataljon

Het CIS-bataljon is deels gelegerd in Eibergen en deels in Garderen. Het bataljon, dat bestaat uit zowel Nederlandse als Duitse militairen, installeert en bedient mobiele telecommunicatie- en informatiesystemen uit beide landen. Deze systemen ondersteunen de commandovoering en het besluitvormingsproces als het 1e Duits-Nederlandse Legerkorps operaties uitvoert. Dit gebeurde bijvoorbeeld al meerdere malen in Afghanistan.