Britse licentie voor bureau Gateway

Op 28 januari heeft Bureau Gateway, onderdeel van het ministerie van BZK, een officiële licentie van één jaar gekregen van het Britse Office of Government Commerce (OGC). Een team Britse reviewers voerde een week lang onderzoek uit om te checken of het Nederlandse bureau aan de kwaliteitstandaarden voldeed. Het bureau mag nu de Gateway reviewmethode voor ICT-projecten doorontwikkelen binnen Nederland.

De inzet van Gateway helpt opdrachtgevers van grote ICT-projecten en programma's bij de toetsing of de ingezette koers het beoogde resultaat gaat opleveren. Het kenmerk van de methode is dat je als opdrachtgever in één week van een team 'critical friends' hoort hoe je ICT-project ervoor staat en wat er nodig is om in de volgende fase succesvol te zijn. De review wordt uitgevoerd door een team ervaringsdeskundigen die op hetzelfde niveau werkzaam zijn als de opdrachtgever, bijvoorbeeld als directeur-generaal of programmamanager.

De belangstelling voor Gateway is groot. Dit jaar zijn er al 26 reviews in voorbereiding. Ook zijn er afgelopen jaar 88 reviewers door Bureau Gateway en Het Expertise Centrum (HEC) opgeleid. Bureau Gateway organiseert dit jaar diverse opleidingen om reviewer dan wel review teamleider te worden. De inzet van Gateway komt uit de maatregelenset die het kabinet in juni 2008 aankondigde om de sturing en beheersing van grote projecten en programma’s te verbeteren.

Bureau Gateway bevindt zich in internationaal gezelschap. Wereldwijd zijn er gecertificeerde organisaties in onder meer Australië, Nieuw Zeeland en Schotland. Bureau Gateway valt binnen het ministerie van BZK onder het directoraat-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk. Dit DG is verantwoordelijk voor diverse vernieuwingstrajecten binnen de rijksbrede bedrijfsvoering.