'Het bestrijden van dakloosheid is een kwestie van maatwerk'

'Het is de taak van de overheid én van gemeenten dat kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven weer kunnen nemen.' Dit zei staatssecretaris Bussemaker op de openingsbijeenkomst van de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen en de woonvoorziening InterWonen in Hoogeveen.

Dames en heren,

Allereerst mijn felicitaties met deze twee mooie nieuwe voorzieningen in Hoogeveen:
- de dagopvang voor dak- en thuisloze mensen;
- InterWonen, 9 wooneenheden waar mensen leren om zelfstandig te wonen.

De meesten van u hebben zojuist de openingsbijeenkomst bijgewoond in de korpszaal van het Leger des Heils. De wethouders van Assen en Hoogeveen, lector Schout van de Hanzehogeschool en mevrouw Voorham van het Leger des Heils zijn daar uitgebreid aan het woord geweest over de dagopvang en over InterWonen. Ik houd het daarom kort.

Juist nu, in een tijd van financiële crisis, waarbij al snel een scheiding van groepen – van actieven en inactieven – en isolement en uitsluiting dreigt, moeten we samen inzetten op de verbindende kracht van Welzijn. Juist nu is aandacht voor cliënten in de maatschappelijke opvang nodig. Het Leger des Heils gebruikt de slogan ‘Omdat iedereen ertoe doet’. Natuurlijk is dat zo; ieder mens is belangrijk! Ik vind het niet aanvaardbaar dat mensen ‘buiten de samenleving’ staan. Het is de taak van de overheid én van gemeenten dat kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven weer kunnen nemen.

De centrumgemeenten voor maatschappelijke opvang hebben Stedelijke Kompassen opgesteld. Deze zijn gericht op het bestrijden van dakloosheid, door onder andere een persoonsgerichte aanpak en een sluitende samenwerking. Het bestrijden van dakloosheid is een kwestie van maatwerk. Bij dakloze mensen is namelijk bijna nooit sprake van één probleem. Gekeken wordt naar wonen, inkomen, schuldhulpverlening en zorg.

Hier in Hoogeveen pakt u dat goed op. Het gaat hier gelukkig om een betrekkelijk kleine groep: 15 tot 25 mensen die geen vaste woonplek hebben. Mensen die in een crisissituatie zijn beland. Iets dat iedereen kan overkomen. Een aantal van deze mensen is hier ook aanwezig. U heeft misschien geen uitkering. De dagstructuur in uw leven ontbreekt. Deze inloopvoorziening biedt perspectieven voor u. Hier op het Beukemaplein kunt u langskomen wanneer u maar wilt. Zonder een afspraak te maken. Zonder allerlei ingewikkelde vragen gesteld te krijgen.

Wat er wél klaar staat, is een pot koffie. Mensen die naar u willen luisteren. Of die u kunnen helpen met het invullen van formulieren. U kunt hier douchen, uw kleren wassen en natuurlijk van een warme maaltijd genieten. U bent hier welkom. Heel welkom. Maak daar gebruik van!

Ik heb daarnaast nog een verzoek aan u. Beleidsmakers en hulpverleners praten te vaak óver dak- en thuislozen. We moeten vaker mét u praten. U bent tenslotte de ervaringsdeskundige. Laat uw mening horen, want alleen als beleidsmakers en hulpverleners die mening weten, kunnen zij hier rekening mee houden. Ik geef u ook de suggestie om lid te worden van een cliëntenorganisatie, de cliëntenraad van uw instelling of de Wmo-raad van uw gemeente. Laat uw stem horen!

Het gaat vandaag niet alleen om de inloopvoorziening; we staan ook stil bij de geplande verhuizing van InterWonen naar 9 appartementen aan de Lomanlaan. Het gebouw dat InterWonen nu in gebruik heeft, wordt gesloopt. Het is goed om te horen dat de bewoners van InterWonen daar iets moois voor in de plaats krijgen. Hulpverleners van het Leger des Heils geven deze bewoners woontrainingen en woonbegeleiding. Zo geven zij hen uitzicht op de mogelijkheid om uiteindelijk zelfstandig te wonen.

Ik ben zover om nu de openingshandeling te verrichten. Ik wens alle betrokkenen alvast veel plezier én profijt van deze prima voorzieningen hier in Hoogeveen!