Meer zuinige lampen per huishouden in 2009

Ruim 20 procent van de gebruikte lampen in huishoudens was in 2009 energiezuinig. Een gemiddeld huishouden had in 2006 3 spaarlampen, in 2009 steeg dat tot 8. Dat blijkt uit de jaarrapportage (pdf) van de Taskforce Verlichting, die minister Cramer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Belangrijke oorzaak zijn de nieuwe Europese eisen voor zuinigere verlichting (2009). Tussen 2009 en 2017 verdwijnen stapsgewijs onzuinige verlichtingsproducten als gloeilampen, bepaalde soorten TL-verlichting en halogeenlampen in Europa van de markt.

Ook is het winkelaanbod aan spaar- en ledlampen sterk vergroot. De overheid startte eind 2009 samen met leveranciers en verkopers een campagne om consumenten te informeren over de mogelijkheden van energiezuinige verlichting. Het Wereld Natuur Fonds heeft dat najaar samen met de PostcodeLoterij miljoenen ledlampen aan consumenten weggegeven.

Zuinige straatverlichting

Overheden werken aan zuinigere openbare verlichting. Driekwart van de gemeenten en provincies werkt daar aan. Koplopers zijn Apeldoorn en de provincie Utrecht.

Achtergrond

De Taskforce Verlichting heeft in 2008 met het jaarrapport de minister geadviseerd over het energiezuinig maken van de verlichting in Nederland. In de taakgroep zijn verschillende partijen op het gebied van verlichting vertegenwoordigd. Nederlands belangrijkste producent van fluorescentielampen, Philips Lighting, is al per 1 juli 2009 gestopt met de verkoop van energie-onzuinige TL.