Staatssecretaris Timmermans bij Van Doesburg tentoonstelling in Londen

Staatssecretaris Frans Timmermans spreekt dinsdag 2 februari in het Londense museum Tate Modern bij de preview van een unieke tentoonstelling die geheel gewijd is aan de Nederlandse grondlegger van De Stijl, avant-gardist Theo van Doesburg (1883-1931). De Britse krant The Times spreekt van één van de 'hottest art exhibitions of the year'.

Timmermans vindt ook in de huidige tijd het werk van Van Doesburg en De Stijl zeer actueel: “Door de Eerste Wereldoorlog, die veel weg had van een collectieve Europese zelfmoord, waren de fundamenten onder de samenleving weggeslagen. Verschillende kunststromen, waaronder het Modernisme en de Stijl, probeerden aan de samenleving weer structuur te geven. Een structuur die vorm moest geven aan een eerlijker, vreedzamer wereld.

Het hele oeuvre van Van Doesburg is doordesemd van de wens een betere wereld te scheppen en dan niet alleen voor een kleine elite, maar voor iedereen. Deze kunststromen en kunstenaars zijn vandaag zo actueel omdat ook nu van ons gevraagd wordt in een tijd van fundamentele veranderingen nieuwe structuren in de samenleving aan te brengen. De bijdrage van kunst, van de verbeelding is daarbij onmisbaar”.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Stedelijk Museum De Lakenhal uit Leiden en is te zien van 4 februari tot 16 mei 2010. Er worden meer dan 350 kunstwerken getoond van verschillende kunstenaars, onder wie Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. De tentoonstelling is er één in een serie die het Modernisme in al haar toonaarden wil laten zien, samengesteld door de Lakenhal en Vicente Todoli, de directeur van Tate Modern.

091009_Conservatoren richten Stedelijk museum De Lakenhal in met tentoonstelling Theo Van Doesburg_HH_Mark de Haan 420