Duits-Nederlands legerkorps terug uit Kabul

De staf van 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC) is gisteren en vandaag vanuit Afghanistan teruggekeerd op Europese bodem. De 175 militairen afkomstig uit 12 NAVO-landen werkten sinds de zomer op het ISAF-hoofdkwartier in Kabul. Daar ondersteunden ze de regering op weg naar een veiliger en stabieler Afghanistan.

De Duitse luitenant-generaal Volker Wieker, tot voor kort commandant van 1GNC, kwam vorige maand al terug uit het missiegebied. Hij werd op 21 januari geïnstalleerd als commandant der strijdkrachten van Duitsland.

Het legerkorps kan de ervaringen uit Afghanistan komende zomer direct in praktijk brengen bij twee grote oefeningen die op stapel staan. Zo wordt in Noble Sword de nauwe samenwerking met de 1e Duitse Pantserdivisie op diverse fronten getraind. Nemesis Sword, een oefening voor het Franse Etat-Major de Force Numéro 1 en de Duitse Luchtmobiele Divisie, is voor de staf van 1GNC eveneens een uitgelezen moment om uitdagende scenario’s te beoefenen.

Legerkorps

Het Duits-Nederlandse legerkorps is één van de snel inzetbare hoofdkwartieren van de NAVO en zetelt in Münster. De eenheden bestaan uit militairen uit Nederland, Duitsland en andere NAVO-landen. Het korps heeft afwisselend een Nederlandse of Duitse commandant. Momenteel is dat tijdelijk de Nederlandse generaal-majoor Harm de Jonge.