Luchtmobiele Brigade oefent optreden in verstedelijkt gebied (video)

De bravo-compagnie van 12 Infanteriebataljon, Luchtmobiele Brigade, traint deze week Optreden Verstedelijkt Gebied (OVG) in oefendorp Marnehuizen. Het dorp in de Marnewaard is speciaal gebouwd om deze specifieke en moeilijke vorm van militair optreden realistisch te oefenen.

Vroeger was het uitgangspunt dat militaire operaties in dorpen en steden vermeden moesten worden, maar de laatste decennia werden juist hier de meeste conflicten uitgevochten. Inmiddels woont het grootste deel van de wereldbevolking in verstedelijkt gebied en het percentage neemt alleen maar toe. Voor de toekomst wordt dan ook rekening gehouden met een verdere toename van militaire operaties in verstedelijkt gebied. Voor de eenheden van de landmacht in Nederland is het dus van essentieel belang om het OVG te oefenen.

De bravo-compagnie van 12 Infanteriebataljon oefent het optreden in stedelijk gebied in oefendorp Marnehuizen.

Uiteenlopende naderings- en inbraakmogelijkheden

De oefening is niet uniek; alle gevechtseenheden van de landmacht en ook de mariniers maken gebruik van deze moderne oefenlocatie met zijn vele mogelijkheden. Naast woonhuizen, winkelpanden en overheidsgebouwen beschikt Marnehuizen over een rioolsysteem waardoor de troepen uiteenlopende naderings- en inbraakmogelijkheden kunnen oefenen. Deze veelzijdigheid maakt Marnehuizen ook populair bij NAVO-partners. Buitenlandse eenheden oefenen op dit ultramoderne complex in ruil voor het gebruik van hun oefenterreinen door Nederlandse eenheden.