Meer grip op prijs en kwaliteit kinderopvang

Staatssecretaris Dijksma vindt dat de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang snel omhoog moet.

Ook geeft ze ouders meer middelen in handen om bij onredelijke verhogingen tot een redelijke prijs en aantal contacturen te komen voor de opvang van hun kind. Dat schrijft Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer.

De Inspectie van het Onderwijs constateert in twee rapporten dat veel gemeenten de kwaliteit van de kinderopvang onvoldoende handhaven. De registers blijken niet op orde en gemeenten controleren onvoldoende of geconstateerde tekortkomingen snel worden opgelost. "Dat moet anders," vindt Dijksma. "De kinderopvang is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Maar dat betekent niet dat de handhaving en de kwaliteitsbewaking daarmee minder belangrijk zijn. Daarom heb ik er eind vorig jaar nog eens 10 miljoen euro extra voor vrijgemaakt". Ze gaat binnenkort met de gemeenten om de tafel zitten om verbeteringen af te spreken. Op verzoek van Dijksma maakt de Inspectie van het Onderwijs sinds begin dit jaar gerichte verbeterafspraken met gemeenten die te weinig handhaven op de kwaliteit van de kinderopvang (inclusief hersteltermijnen). Ook heeft zij de VNG gevraagd extra ondersteuning te bieden aan de achterblijvende gemeenten.

Dijksma gaat verder de positie van ouders in de kinderopvang versterken. Uit onderzoek in opdracht van de NMa naar marktwerking in de Kinderopvang blijkt weliswaar dat er geen buitenproportionele verhogingen van uurprijs of contracturen zijn; de marktwerking verloopt niet in alle gevallen optimaal. Op het gebied van capaciteit en transparantie moet er verbetering komen. De capaciteit wordt via de inzet van het Netwerkbureau vergroot. Door lokale knelpunten op te lossen, worden wachtlijsten verminderd. Om de transparantie te vergroten voorziet het ministerie van OCW ouderorganisatie BOinK van een subsidie waarmee een website wordt gebouwd waar ouders prijs en kwaliteit van verschillende kindercentra met elkaar kunnen vergelijken. Dijksma stelt ook een adviesorgaan in dat oudercommissies kan helpen om te beoordelen of een stijging van contracturen of prijzen redelijk is. BOinK zal hierbij nauw worden betrokken.