Nederland saneert betalingsachterstanden Sint Eustatius

Nederland is begonnen met de sanering van de betalingsachterstanden van het eiland Sint Eustatius aan het Algemeen pensioenfonds van de Nederlandse Antillen. Het gaat om de achterstanden tot en met 2005. Deze bedragen 5.686.652,15 Antilliaanse guldens (2.284.574 euro). Indien het College financieel toezicht een positief advies geeft bij de betalingsachterstanden uit 2006 en 2007 aan APNA, worden ook deze zo snel mogelijk gesaneerd. Dit gaat om 1.384.667 Antilliaanse guldens (556.280 euro).

Wanneer het land Nederlandse Antillen per 10-10-2010 wordt opgeheven, moeten de eilanden die als zelfstandig land verdergaan en de BES-eilanden die dan onderdeel van Nederland zullen worden financieel met een schone lei kunnen beginnen. Schuldsanering door Nederland is echter wel aan voorwaarden verbonden zoals onder meer financieel toezicht en gedragscodes voor goed bestuur. Hierover zijn met de eilanden afspraken gemaakt. Op Bonaire heeft staatssecretaris Bijleveld (BZK) de schuldsanering opgeschort omdat onduidelijk is of dit eiland zich wil houden aan de gemaakte afspraken.

Tijdens de politieke stuurgroep van 9 december was afgesproken dat de schulden van het Eilandgebied Curaçao op dezelfde wijze worden gesaneerd als eerder met de schulden van de overige collectieve sector van het Land Nederlandse Antillen is gebeurd. Op zeer korte termijn zal het bedrag voor de sanering van deze schulden aan het eilandgebied Curaçao worden overgemaakt. Het gaat hierbij om een bedrag van ruim 43 miljoen Antilliaanse guldens (17.445.875 euro). Het betreft schulden van onder meer de Stichting Studiefinanciering Curaçao, Selikor, FMA, Feffik, Stichting Wegenfonds Curaçao en het Autobusbedrijf Curaçao.