Oproep Arabische landen om Rotterdam Rules te tekenen

Tijdens een bijeenkomst in het kader van de Arabische Liga In Alexandrie in Egypte zijn de daarbij aangesloten 21 Arabische landen opgeroepen om zich aan te sluiten bij de Rotterdam Rules (2008). Hiermee wordt door de Arabische landen een duidelijk signaal afgegeven dat zij het belang van globalisatie en de modernisering van internationaal maritiem transport zien.

Door de Rotterdam Rules is er meer duidelijkheid over wie, waarvoor, wanneer, waar en tot in welke mate verantwoordelijk en aansprakelijk is met betrekking tot zeevervoer. Het nieuwe verdrag bevordert de internationale handel en leidt tot een besparing van kosten.

In het geval van een gestrand schip of een gestolen of beschadigde lading is in de Rotterdam Rules duidelijk vastgelegd wie gedurende het hele vervoerstraject verantwoordelijk en aansprakelijk is. Daarnaast biedt het verdrag voor het eerst regels voor goederenvervoer over zee én aansluitend vervoer over land. Voorheen waren hier aparte contracten voor nodig. Bovendien legt het verdrag een basis voor de ontwikkeling van e-commerce in het zeevervoer. Hierdoor zal de papieren afhandeling afnemen. De kortere doorlooptijden en kleinere foutenkans besparen kosten.