Van der Laan: "We krijgen de inburgering op orde"

Bijna 50.000 inburgeraars hebben in 2009 hun weg gevonden naar het klaslokaal. “Het resultaat van bijna 50.000 inburgeraars laat zien dat we de inburgering op orde krijgen. Veel nieuwe Nederlanders leren nu de taal, zodat zij hier verder kunnen komen. Veel oude Nederlanders hoeven zich geen vreemde meer te voelen in eigen land als je met elkaar Nederlands spreekt, bijvoorbeeld als buren op de trap, als ouders op het schoolplein of als collega’s op de werkvloer”, aldus minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie), die vandaag een brief aan de Tweede Kamer heeft gestuurd over de behaalde resultaten van de inburgering in 2009.

Vorig jaar zomer zag de prognose er nog somber uit met 35.000 verwachte trajecten. Met extra overleg, maatregelen en inspanningen hebben Rijk, gemeenten en taalaanbieders het afgelopen half jaar de klassen vol gekregen. Zo is op verzoek van gemeenten en VNG de eigen bijdrage voor vrijwillige inburgeraars komen te vervallen. Ook komen er 11.000 instapcursussen voor mensen voor wie de stap naar de inburgering te groot is. En krijgen gemeenten voortaan niet pas financiering als alle examenonderdelen zijn behaald, maar wordt per onderdeel vergoed.

Inburgering is een cadeau

De inburgering is een cadeau, benadrukt minister Van der Laan, waarmee nieuwe Nederlanders hun weg kunnen vinden in Nederland. Ze leren de taal, waardoor iedereen met elkaar kan praten.
Het leren van de taal is makkelijker waar je hem harder nodig hebt. Daarom wordt in 2010 de inburgering nog verder gericht op de plaatsen waar je de taal nodig hebt:

  • De werkvloer: goed voor de werknemer, de werkgever, de collega’s en de klanten.
  • De werkpleinen: om werkzoekenden met taallessen beter naar een baan te begeleiden.
  • De school: taalles voor de ouders van schoolgaande kinderen om tegelijk hen daarmee meer te betrekken bij de school.
  • In de wijken: goed voor het contact met buren en wijkgenoten.

Achterstallig onderhoud ingelopen

Met de resultaten van 2009 wordt achterstallig onderhoud van de inburgering ingelopen. Onder de oude wet gingen er in 2005 en 2006 30.000 mensen per jaar naar de inburgering. Onder de nieuwe wet zaten er in 2007 slechts 10.000 mensen op een traject. In 2008 stond de teller op 41.000.
Bij de invoering van de wet – per 1 januari 2007 - is uitgegaan van 47.000 trajecten per jaar. In het Deltaplan Inburgering werd het doel verhoogd naar 60.000 per jaar. Begin vorig jaar stelde minister Van der Laan vast dat er keihard gewerkt moest worden om in 2009 op een niveau van circa 50.000 voorzieningen te komen. Dat is dus gelukt.

Minister Van der Laan heeft eind vorig jaar afspraken gemaakt met gemeenten over de inburgering in 2010. Met de ambities van 55.000 inburgeraars voor 2010 is de inburgering op stoom. Met 11.000 instapcursussen en de - net als in 2009 - 4000 alfabetiseringstrajecten organiseren Rijk en gemeenten een voorraad voor de instroom naar de inburgering.