Minister Cramer complimenteert Achterhoekse aanpak bedrijventerreinen

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag de Doetinchemse wethouder Otwin van Dijk gehuldigd. De minister complimenteerde Van Dijk (PvdA) voor zijn inzet voor een gezamenlijke aanpak van bedrijventerreinen in West-Achterhoek.

Van Dijk is de stuwende kracht achter de nauwe samenwerking tussen de gemeentes Doetinchem, Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst. Dankzij zijn inzet legt niet elke gemeente meer een eigen terrein aan, maar wordt er goed samengewerkt bij de aanleg van nieuwe en het opknappen van oude bedrijventerreinen.

Kern van de West-Achterhoekse aanpak is dat het opknappen van oude terreinen betaald wordt met de opbrengst van nieuwe. "Door samen te werken op één locatie sparen we ons mooie Achterhoekse landschap en hoeven wij niet met elkaar te concurreren, " aldus Van Dijk. Oorspronkelijk was nog sprake van de aanleg van vier nieuwe terreinen. De huidige plannen voorzien in de aanleg van een nieuw regionaal bedrijventerrein in Doetinchem en een Euregionaal terrein in Montferland. De provincie Gelderland draagt hier 10 miljoen euro aan bij. De opbrengsten van de twee nieuwe terreinen komen volledig ten goede aan de herstructurering van een viertal oude terreinen in Terborg, Didam, Doetinchem en Vorden.

"De samenwerking in West-Achterhoek is een schoolvoorbeeld van hoe gemeenten samen kunnen werken bij de aanleg en het beheer van bedrijventerreinen. Daarom is het vorig jaar ook opgenomen als pilot van de nieuwe kabinetsaanpak," stelt Cramer, "Gemeenten die elkaar proberen de loef af te steken met steeds goedkopere bedrijventerreinen – dat is een heilloze weg die naar verrommeling leidt. De weg die Van Dijk inslaat, biedt wèl perspectief, zowel voor de werkgelegenheid als voor een Mooi Nederland."

Het gesprek tussen minister Cramer en Otwin van Dijk is het derde in een reeks. Cramer deelt elke maand een "Mooi Nederland Pluim" uit om haar bewondering te uiten voor mensen die op een vernieuwende en inspirerende manier Nederland mooier weten te maken: "Met zijn doorzettingsvermogen en bevlogenheid is Van Dijk wat mij betreft een echte Mooi Nederland held. Iemand die over zijn eigen grenzen heenkijkt en het lef heeft om zijn nek uit te steken."