Alle exportinformatie Duitsland en Frankrijk op één site

Ondernemers met exportambities in Duitsland en Frankrijk kunnen vanaf nu op één website (www.internationaalondernemen.nl/startwijs) terecht voor alle relevante informatie, activiteiten, handelsbevorderende maatregelen en organisaties die hen op dit gebied verder kunnen helpen.

Deze bundeling van gegevens maakt deel uit van het project Startwijs in Duitsland en Frankrijk, een initiatief waarmee MKB-Nederland, ABN AMRO Bank nv in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken kleine en middelgrote bedrijven willen stimuleren om in deze landen te ondernemen. Loek Hermans doet maandag 8 februari 2010 de kick-off van het project in Rotterdam.

Nabije markten

Hoewel de focus van de Nederlandse export de afgelopen jaren steeds meer op verre markten (zoals China, India, Brazilië) is komen te liggen, bieden de nabije markten voor mkb-bedrijven vaak nog altijd de beste kansen. Met Startwijs in Duitsland en Frankrijk willen MKB-Nederland, ABN AMRO Bank nv en het ministerie van Economische Zaken dat nadrukkelijk bij ondernemers onder de aandacht brengen en hen steunen in hun eerste stappen op de buitenlandse markt. Het mkb heeft een nog een groot, onbenut exportpotentieel. Nu de internationale handel weer wat aantrekt, is het een goed moment om daar iets mee te doen.

Afzetgebied

De keuze voor Duitsland en Frankrijk ligt voor de hand. Duitsland is nog altijd 'onze' belangrijkste handelspartner en, niet toevallig, de belangrijkste doelgroep van het exporterende mkb. Frankrijk is Nederlands vierde handelspartners. Niettemin zijn nog veel ondernemers onbekend met de kansen die het land biedt of zien zij drempels op het gebied van taal en cultuur.

De Duitse markt is thans goed voor 24,5 procent van de Nederlandse export, Frankrijk voor 8 procent. Voor Nederlandse mkb-bedrijven is export naar deze landen een uitgelezen mogelijkheid om dicht bij huis hun afzetgebied uit te breiden. Anderzijds zijn de Duitse en Franse markt een uitstekende lakmoesproef voor verdere internationale ambities.

Ervaringsverhalen

Met ingang van maandag 8 februari 2010 kunnen ondernemers met exportaspiraties op de site www.internationaalondernemen.nl/startwijs de nieuwe projectpagina's van Duitsland en Frankrijk raadplegen. Daarop zijn niet alleen activiteiten en uitgebreide informatie te vinden van NL EVD Internationaal, het exportagentschap van Economische Zaken, maar ook van handelsbevorderende organisaties zoals Fenedex en branche- en andere (ondernemers)organisaties. Van wet- en regelgeving tot sectorstudies, van exportmissies en beurzen tot ervaringsverhalen collega-ondernemers, alle gegevens die tot nog versnipperd te vinden waren, komen nu samen op de nieuwe webpagina's.