Bussemaker neemt succeswensen voor Olympische sporters in ontvangst

Op vrijdag 5 februari brachten de topverkopers van de Kinderpostzegelactie 2009 een enorme ansichtkaart en een postzak vol succeswensen voor de Nederlandse Olympische sporters naar het Olympisch Stadion. Daar overhandigden zij de persoonlijke succeswensen van vele basisschoolkinderen aan staatssecretaris Bussemaker en oud-wereldkampioene schaatsen Barbara de Loor. Bussemaker en De Loor brengen de enorme ansichtkaart en de postzak vol succeswensen zelf naar Vancouver om de Nederlandse Olympische sporters een hart onder de riem te steken.

Jongens en meisjes,

Ook ik feliciteer jullie van harte met het winnen van het Vancouver Wintersportevenement! Je kunt iets winnen omdat je toevallig het winnende lot hebt gekocht, maar je kunt ook winnen omdat je ergens vreselijk je best voor hebt gedaan. Dat laatste geldt voor jullie allemaal: jullie hebben gigantisch veel kinderpostzegels verkocht. Ik vind het een topprestatie!

Een dag met z’n allen naar het Olympisch Stadion en daar dan van alles beleven is natuurlijk een superleuke prijs. Ook een toepasselijke prijs, want vandaag precies over een week starten de Olympische Winterspelen in Vancouver. Net als jullie hebben de sporters van het Olympisch team vreselijk hun best gedaan. Ze hébben al een soort prijs gewonnen: ze mogen meedoen aan de Olympische Winterspelen. Vanaf 12 februari gaan ze zich tot het uiterste inspannen voor de volgende prijs: een medaille!

Ben jij al fan van een Nederlandse schaatser, een snowboarder of een bobsleeër? Van Sven Kramer, van Nicolien Sauerbreij of van Edwin van Calker? Zij hebben allemaal carrière gemaakt in de sport. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Wil je aan topsport doen, dan heb je veel steun nodig. Van je ouders, van je school en ook van de overheid. De overheid geeft die steun ook. Ik geef bijvoorbeeld geld aan LOOT-scholen. Dat zijn scholen voor kinderen die heel goed kunnen sporten. De leerlingen hebben op zo’n school een speciaal lesrooster, zodat ze altijd tijd hebben voor hun trainingen en wedstrijden.

Minstens zo belangrijk als topsport, vind ik de sporten die jullie doen. Zoals voetbal, hockey, tennis, handbal, korfbal. Sport is gewoon leuk om te doen, het is goed voor je gezondheid en het is goed voor de onderlinge band tussen mensen. Dat geldt voor volwassenen én voor kinderen. Tijdens het sporten leer je met elkaar samenwerken, je leert elkaar te vertrouwen, je leert andere mensen kennen.

Jouw sportvereniging kan alleen bestaan omdat veel mensen zich als vrijwilliger inzetten voor jouw club. Als trainer, in de kantine of als indeler van de teams. Ik hoop dat velen van jullie hun voorbeeld gaan volgen. Vanaf volgend jaar moeten alle leerlingen in het voortgezet onderwijs een aantal uren stage gaan lopen voor een maatschappelijke organisatie. Dit heet een maatschappelijke stage. Zo’n stage ga jij dus ook over een paar jaar doen. Dat kan bijvoorbeeld bij een sportvereniging. Er is afgesproken dat er 12.000 sport-stageplaatsen voor leerlingen worden geregeld. Misschien is dit ook iets voor jou?

Niet alleen ik, maar het hèle kabinet vindt sport belangrijk. Daarom hebben we het plan gevat om in 2028 misschien de Olympische Spelen te gaan organiseren in Nederland.
2028 klinkt voor jullie vast nog héél ver weg. Dat is ook zo: jullie zijn dan al bijna 30! Wie weet, zit een van jullie in 2028 zelf in het Olympisch team of bezoeken jullie de Spelen zelf. Evenementen bezoeken is leuk en leerzaam. Toch doen veel kinderen dit niet vaak. Laat de kans niet liggen om jouw favoriete sport of jouw idolen een keer van dichtbij te zien.

Ook is het goed om nu alvast over de Spelen van 2028 na te denken. Want voor zo’n groot sportevenement heb je jaren van voorbereiding nodig. In 2016 beslissen we of Nederland zich echt kandidaat gaat stellen.

Ik heb lang genoeg gepraat; tijd voor de volgende actie. Jullie willen mij nog iets aanbieden. Daarna gaan we samen, met Barbara de Loor, het Olympisch vuur aansteken! Ik wens jullie nog een sportieve dag die jullie je nog lang zullen herinneren.