Rechter schept duidelijkheid over tankmelkonderzoek

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vanmorgen het verzoek van het ministerie van LNV om de drachtige dieren op het besmette melkgeitenbedrijf in Belfeld te ruimen, toegewezen. De rechter deed dit nadat dit weekend uit tests van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) was gebleken dat de Q-koortsbacterie in de tankmelk van het bedrijf aanwezig was.

Vrijdag 5 februari had de voorzieningenrechter bepaald dat de dieren op het bedrijf voorlopig niet geruimd mochten worden. De rechter vond dat de beschikbare uitslagen onvoldoende basis boden voor het ruimen van geiten. De eigenaar van het bedrijf had om opschorting van het ruimingsbesluit gevraagd omdat een tankmelkmonster dat op 25 januari op het bedrijf genomen was, bij verschillende laboratoria verschillende uitslagen had.

Nieuwe monsters

Vrijdag 5 februari heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van het ministerie onder gecontroleerde omstandigheden nieuwe tankmelkmonsters genomen. Vervolgens zijn deze tankmelkmonsters getest door het CVI en door de GD. Bij beide laboratoria werd de Q-koortsbacterie in het tankmelkmonster aangetroffen. De rechter oordeelde dat 3 positief geteste monsters (2x CVI en 1x GD) voldoende basis boden voor ruiming.

Zorgwekkend

Het ministerie van LNV had bij de rechter gevraagd de ruiming van drachtige dieren op het besmette bedrijf toch toe te staan, omdat het grote aantal hoogdrachtige dieren zorgwekkend was. Ruim tweeduizend dieren op het bedrijf zijn drachtig en daarvan heeft de helft al afgelammerd. De andere helft staat op het punt om af te lammeren. Volgens deskundigen vormen grote aantallen besmette drachtige dieren die op hetzelfde moment aflammeren of een abortus hebben, het grootste risico voor de volksgezondheid.

Minister Verburg is tevreden met de uitspraak van de rechter: "De uitspraak bevestigt dat ik terecht vertrouwen heb in het tankmelkonderzoek en dat we zorgvuldig te werk gaan. Het huidige beleid is heel zwaar voor de geitenhouders, maar noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid."

Morgen zal de VWA het bedrijf in Belfeld bezoeken om de drachtige dieren te selecteren en om alle dieren te taxeren. Indien mogelijk wordt dan ook gestart met ruimen.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.