VIDEO: Culturele hotspot Hoeksche Waard winnaar eerste Mooi Nederland Prijs

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu heeft vandaag de eerste Mooi Nederland Prijs uitgereikt in Mijnsheerenland. Winnaar van deze publieksprijs van 10.000,- euro is het plan voor een regiopark aan de noordrand van de Hoeksche Waard. Wethouder Annettie van Hemert van Oud-Beijerland nam de prijs namens de vijf Hoeksche gemeenten in ontvangst.

De Mooi Nederland Prijs is een initiatief van minister Cramer en is bedoeld als extra beloning voor het meest inspirerende project om Nederland mooier te maken. Eerder had Cramer namelijk al via de Innovatieregeling Mooi Nederland financiële steun verleend aan 26 projecten. Burgers konden daarna online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen.

In een online nek-aan-nek race bleef de Hoeksche Waard met 2.319 stemmen nipt voor de nummer twee: het plan om de Limburgse Caumerbeek te transformeren tot een natuurlijke en aantrekkelijke waterloop (2.226 stemmen). Het Baarnse ontwerp voor een in het talud van een snelweg geïntegreerd bedrijvenpark eindigde met 1.500 stemmen op de derde plaats.

De nu nog weinig samenhangende noordrand van de Hoeksche Waard moet uitgroeien tot een culturele hotspot en een laboratorium voor duurzaamheid. De plannen voorzien in wonen, werken en recreëren temidden van kreken, dijken en een proeftuin voor biodiversiteit en stadslandbouw.

De Hoeksche projectleider Remco Ottervanger, is blij dat zoveel mensen hun stem op ‘zijn’ project hebben uitgebracht: "De inwoners van de Hoeksche Waard zijn sterk betrokken bij hun omgeving. Of het nu gaat om het herstel van monumentale molens of om het behoud van ons unieke landschap." Ook Cramer is vol lof: "Sterk is dat men bewust aansluit bij de eigen identiteit. Oude fabriekspanden krijgen een nieuw leven als eigentijdse bedrijfsruimtes, en de cultuurhistorie van het landschap heeft een prominente plaats."

In totaal werden er tussen 15 oktober en 31 december 2009 12.274 stemmen uitgebracht. "Een indrukwekkende score, die de grote betrokkenheid toont van burgers bij het landschap en hun leefomgeving," aldus Cramer. Onder de stemmers worden vijf ballonvaarten verloot. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.