Werkschool biedt gehandicapte jongeren baangarantie

Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs wil dat het voortgezet speciaal onderwijs (vso) jongeren direct aan een baan helpt.

Te veel leerlingen met een beperking belanden nu na hun schooltijd in een uitkeringssituatie en komen niet meer aan de slag. Dijksma komt daarom nog dit najaar met een wetsvoorstel dat een arbeidsmarktgericht profiel vaststelt; in de zogenaamde werkschool maken leerlingen al tijdens hun opleiding een soepele overstap naar de arbeidsmarkt.

In deze 'werkschool' vindt leren plaats in de praktijk, dat wil zeggen: in stages en (leer)bedrijven. Jongeren leren dan vooral op de werkplek in plaats van op school. Er zijn scholen voor voortgezet speciaal onderwijs die al een arbeidsmarktgericht uitstroomprofiel hebben. Dijksma wil dit profiel wettelijk vastleggen om zoveel mogelijk jongeren een baangarantie te bieden.

Jongeren vanaf ca. zestien jaar werken in de werkschool bij een bedrijf en krijgen zoveel mogelijk een duurzaam arbeidscontract. Aan het eind van de werkschool wordt beoordeeld wat de leerling inmiddels aan beroepsvaardigheden beheerst. Dat kan resulteren in certificaten die herkenbaar zijn op de arbeidsmarkt en als paspoort fungeren bij de verdere loopbaan van de leerling.

"Juist jongeren met een beperking verdienen aan het einde van hun schoolcarrière een extra steun in de rug op weg naar de arbeidsmarkt. Als we deze jongeren op jonge leeftijd geen perspectief op een baan kunnen bieden, dan komen ze later vaak helemaal niet meer aan de slag. Zonde, want een professionele werkomgeving zorgt naast participatie ook voor een zo normaal mogelijke ontwikkeling van jongeren", zegt Dijksma.

Intensieve en doelgerichte samenwerking op regionaal niveau tussen onderwijs, bedrijfsleven en UWV is noodzakelijk voor een goede werkschool. De leerling moet immers goed worden toegerust en voorbereid en dat geldt ook voor het (leer)bedrijf. Het bedrijf moet er op kunnen rekenen dat de leerling goed wordt begeleid en kan terugvallen op de school als dat nodig is. Dijksma verwacht dat scholen voor voortgezet speciaal onderwijs voortvarend aan de slag gaan met de werkschool en dat bedrijven ook hun verantwoordelijkheid nemen.

Ruim 30.000 leerlingen in de leeftijd tussen 12 en 20 jaar volgen voortgezet speciaal onderwijs; een groot deel van hen haalt geen regulier diploma, maar is desondanks prima in staat om te werken en op die manier maatschappelijk te participeren. Het gaat om leerlingen die een fysieke, verstandelijke of gedragsmatige beperking hebben, maar ook talenten en ambitie. Het voortgezet speciaal onderwijs wil, nog meer dan voorheen, die talenten maximaal ontwikkelen en die ambitie maximaal benutten.