Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Irrgang over Burundi en het VN-rapport van de groep van experts over de DR Congo

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Irrgang over Burundi en het VN-rapport van de groep van experts over de DR Congo. Deze vragen werden ingezonden op 22 december 2009 met kenmerk 2009Z25166.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Irrgang (SP) over Burundi en het VN-rapport van de groep van experts over de DR Congo.

Vraag 1

Wat is uw oordeel over de samenwerking van de Rwandese rebellengroep FDLR 1 met diverse Burundese autoriteiten, zoals Generaal Nshimirimana- het hoofd van de Burundese veiligheidsdienst-, kolonel Ntirampeba en verschillende Burundese politieofficieren?

Antwoord

Wij vinden de aantijgingen in het VN-rapport 2 aan het adres van de Burundese autoriteiten zorgwekkend. Minister Koenders heeft dan ook de Burundese president Pierre Nkurunziza in een brief gevraagd om een gefundeerde weerlegging van de desbetreffende passages in het rapport of maatregelen die de genoemde problemen aanpakken. Tot nu toe hebben de Burundese autoriteiten gemeld het niet eens te zijn met de beschuldigingen.

Vraag 2
Wat is uw oordeel over de poging tot aankoop van 40.000 Steyr AUG geweren plus munitie voor de Burundese politie door een Burundese delegatie in Maleisië? Deelt u de mening van de groep van experts dat een dergelijk aantal excessief is aangezien de Burundese politiemacht ‘slechts’ 20.000 man telt?

Antwoord

Wij delen de mening van de ‘Group of Experts’ dat een dergelijke aankoop opmerkelijk zou zijn, mede in het licht van het Burundese voornemen om de politie om te vormen tot een wijkpolitie. Genoemde wapens passen niet binnen dit concept.

Vraag 3
Vormt deze gang van zaken voor u aanleiding de algemene begrotingssteun aan Burundi op te schorten dan wel in de vorm van sectorale steun te geven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, heeft u hier al actie toe ondernomen?

Antwoord

Indachtig de motie Ferrier 3 inzake Burundi zullen wij over een half jaar de Kamer nader informeren over onze uiteindelijke beoordeling van de Burundese reactie op het VN-rapport, de effectiviteit van de politieke dialoog over onder andere mensenrechten en persvrijheid, en de beslissing om al dan niet begrotingssteun aan Burundi te geven in 2010.

De EU heeft het VN-rapport in de artikel 8 dialoog reeds besproken met de Burundese autoriteiten, waarbij Nederland samen met België het voortouw nam. Op 3 februari zullen onze collega van Middelkoop en wijzelf met de Burundese Ministers van Publieke Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie de jaarlijkse politieke dialoog in het kader van onze samenwerking op het gebied van de veiligheidssector hebben. Dit VN-rapport zal dan uiteraard ook aan de orde komen.

De door de Kamer geaccordeerde begrotingssteun 2009 is nog niet uitbetaald. Het tijdstip waarop deze overgemaakt zal worden zal nog nader worden bepaald. De respons van Burundi op het VN rapport zal daarbij meewegen.

1 FDLR = Forces démocratiques de libération du Rwanda

2 VN-rapport van de Group of Experts on the Democratic Republic of the Congo, UN Security Council S/2009/603

3 Kamerstuk 29 237, nr. 112

Pagina 3 van 3