Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Verdonk over socialistische presidenten

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Verdonk over socialistische presidenten. Deze vragen werden ingezonden op 1 december 2009 met kenmerk 2009Z23064.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Defensie,

E. van Middelkoop

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en van de heer van Middelkoop, Minister van Defensie op vragen van het lid Verdonk (Trots op Nederland) over socialistische presidenten.

Vraag 1

Bent u bekend met de volgende berichten “Tienduizenden Nicaraguanen demonstreren” 1) en “Chávez prijst Mugabe en Idi Amin”? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat de socialistische presidenten Hugo Chávez en Daniel Ortega een gevaar vormen voor de democratie in hun beider landen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Deelt u de mening dat de linkse dictator Hugo Chávez en wannabe dictator Daniel Ortega met hun handelswijze bevestigen dat het socialisme haar vermeende ‘moral highground’ heeft verloren?

Antwoord

President Hugo Chávez is een democratisch gekozen president die voor zijn beleid steun vindt bij een - grote - meerderheid van het Venezolaanse parlement. In dialoog met de Venezolaanse autoriteiten worden zorgpunten door de Europese Unie aan de orde gesteld. Ook president Daniel Ortega is rechtstreeks gekozen. Indien landen via een democratisch proces een bepaalde regeringsvorm instellen, dan is het niet aan Nederland om een uitspraak te doen over deze keuze zolang de democratie, de mensenrechten en de rechtstaat zijn gewaarborgd. Op die punten zoekt Nederland dan ook met beide landen de dialoog, rechtstreeks en via de EU. De verkiezingsfraude na de gemeentelijke verkiezingen van november 2008 en de daaraan voorafgaande uitsluiting van twee politieke partijen in Nicaragua is zorgelijk. Het Nederlandse beleid is erop gericht bilateraal en in EU-verband bij te dragen aan de oplossing van deze tekortkomingen in het functioneren van de Nicaraguaanse democratie.

Vraag 3

Hoe beoordeelt u het dat president Hugo Chávez de presidenten Robert Mugabe en Mahmoud Ahmadinejad, voormalig president Idi Amin en terrorist Carlos/De Jakhals prijst?

Antwoord

Deze uitspraken zijn geheel voor rekening van president Chávez.

Vraag 4

Deelt u de mening dat president Hugo Chávez niet alleen een veiligheidsrisico voor Zuid-Amerika vormt, maar ook voor Aruba, Bonaire en Curaçao ? Zo ja, bent u bereid binnen het kabinet te pleiten voor versterking van de Nederlandse militaire presentie op deze eilanden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Volgt u de oplopende spanningen aan de grens tussen Venezuela en Colombia?

Antwoord

Graag verwijzen wij naar onze antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Leerdam en Eijsink met kenmerk 2009Z5170 .

Vraag 5

Deelt de minister van Defensie de mening dat het noodzakelijk is om een haalbaarheidsstudie uit te voeren waarin onderzocht wordt of de vier bestelde patrouilleschepen – die tevens als stationsschepen dienst gaan doen in de Caraïben – een robuustere set aan wapensystemen kunnen krijgen ten behoeve van raket- oppervlakte en luchtverdediging?

Antwoord

Nee. De vier in aanbouw zijnde patrouilleschepen zullen taken uitvoeren in het lagere deel van het geweldsspectrum. Dit behelst kustwachttaken en maritieme veiligheidstaken, zoals beveiliging tegen onder andere piraterij, logistieke ondersteuning, humanitaire hulp, evacuatieoperaties en maritieme onderscheppingsoperaties. Dit zijn momenteel ook de belangrijkste taken van het stationsschip. Indien nodig kunnen de taken ten behoeve van de verdediging tegen raketten en de luchtverdediging worden uitgevoerd door een schip dat geschikt is voor inzet in zowel het lagere als het hogere deel van het geweldsspectrum, zoals het Luchtverdedigings- en Commandofregat.

Vraag 7

Is de minister van Buitenlandse Zaken bereid zowel de Organisatie van Amerikaanse Staten als de Socialistische Internationale te verzoeken stelling te nemen tegen de handelswijze van de presidenten Hugo Chávez en Daniel Ortega? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nee. Nederland is geen lid van deze organisaties.

1) BNR Nieuwsradio, 21 november 2009

www.bnr.nl/artikel/13664217/tienduizenden-nicaraguanen-demonstreren

2) BNR Nieuwsradio, 21 november 2009

www.bnr.nl/artikel/13664063/chavez-prijst-mugabe-idi-amin

Pagina 3 van 3