Kamerbrief inzake het verzoek van de VKC BZ om een reactie op een brief van de Nationale Geestelijke Raad van de Bahá’is van Nederland en een brief van de Nederlandse Koptische Stichting

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op de verzoeken van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 10 december 2009 met kenmerk 2009Z23643/ 2009D63162 en 14 januari 2010 met kenmerk 2010Z00288/2010D01919, beide inzake de situatie in Egypte m.b.t. de vrijheid van religie.


In de beide brieven, geven de voorgenoemde organisaties aan zich zorgen te maken over de situatie van de Baha’i en koptische christenen in Egypte. Ik deel deze bezorgdheid.

In de afgelopen jaren zijn er in Egypte bij verschillende incidenten met een religieuze achtergrond doden gevallen. Zo zijn bij een aanslag op koptische christenen in het zuiden van Egypte op de avond van 6 januari jl. zeker zeven personen om het leven gekomen. De Egyptische autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar dit ernstige misdrijf en inmiddels drie verdachten gearresteerd.

Zoals opgenomen in de mensenrechtenstrategie ‘Naar een menswaardig bestaan’ is het uitgangspunt van Nederland dat ieder individu het fundamentele recht toekomt om zijn of haar geloof in alle vrijheid te beleiden, om van geloof te veranderen of om geen religieuze levensovertuiging aan te hangen. Nederland laat niet na dit mensenrecht aan de orde te stellen in de contacten met derde landen, en houdt dit onderwerp actief op de VN agenda.

Egypte zal in februari 2010 in de VN Mensenrechtenraad een UPR (Universal Periodic Review, landenexamen) ondergaan, waar Nederland dit onderwerp aan de kaak zal stellen. Daarnaast zal dit onderwerp ook in EU-verband, in het kader van het EU-Associatieakkoord, met de Egyptische autoriteiten worden besproken. De Commissie zal in het kader van bestaande samenwerking met de Egyptische autoriteiten bespreken hoe onderwijsprojecten kunnen bijdragen aan de bevordering van respect en religieuze tolerantie. De ‘National Council on Human Rights’ in Egypte ontvangt fondsen van de Europese Commissie om het nationale onderwijscurriculum te screenen en aan te passen op negatieve typering van religies en anders gelovigen.

Ook in de bilaterale contacten spreekt Nederland Egypte aan op vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Nederland heeft vijf pilot-landen geselecteerd waar Nederland zich extra zal inzetten voor de bevordering van vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. Egypte behoort tot die vijf landen, waarvoor naast een diepgaande analyse van de huidige situatie ook een actieplan is opgesteld om op structurele wijze bij te dragen aan concrete verbetering in de praktijk. Als onderdeel van deze inzet zal Nederland, zowel bilateraal als in EU-verband, bij Egypte blijven aandringen op het uitnodigen van de VN Speciale Rapporteur inzake Godsdienstvrijheid, het bevorderen van een intensieve interreligieuze dialoog ter vermindering van sectarische spanningen en op het aannemen van uniforme regels voor het bouwen van gebedshuizen. Momenteel gelden er verschillende voorschriften voor het bouwen van moskeeën enerzijds en kerken anderzijds. Daarnaast ondersteunt de Nederlandse ambassade een aantal lokale maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor godsdienstvrijheid in Egypte.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen