Reactie minister Donner op rapport Nationale Ombudsman over mensen die als zelfstandige uit de WW zijn gestart

Vandaag heeft de Nationale Ombudsman zijn bevindingen gepresenteerd over de werkwijze van het UWV in de jaren 2004 tot medio 2006 bij de handhaving van de WW bij mensen die als zelfstandige waren gestart. De Nationale Ombudsman spitst zich in de bevindingen toe op de informatievoorziening en voorlichting die zelfstandigen die uit de WW zijn gestart hebben ontvangen.

De Nationale Ombudsman is kritisch in zijn oordeel over die informatievoorziening en voorlichting. De tekortkomingen op dit punt hadden naar zijn oordeel gevolgen moeten hebben bij de aanpak van geconstateerde overtredingen. Het betreft hier een kwestie die speelde tussen 2004 en medio 2006 en die al eerder aanleiding is geweest voor het UWV om naar aanleiding van klachten, van onder meer de FNV, dossiers te herbeoordelen.

De Nationale Ombudsman heeft uitgebreid onderzoek gedaan en rapporteert over zijn bevindingen en geeft daarnaast aanbevelingen voor mogelijke oplossingen. UWV geeft in de reactie op de aanbevelingen van Nationale Ombudsman aan dat er – anders dan beoogd en gewenst – niet altijd sprake was van een 100 procent eenduidige en uniforme wijze van informatieverstrekking aan de mensen die het betrof over rechten en plichten van het werken als zelfstandige tijdens de WW.

Waar er sprake is geweest van onvoldoende informatie, moet dit uiteraard betreurd worden. In een reactie op de bevindingen van Nationale Ombudsman heeft het UWV dat ook al eerder uitgesproken, als mede haar bereidheid om in voorkomende gevallen, zaken alsnog uit te zoeken en op te lossen.

Het rapport vergt een grondige bestudering en een zorgvuldige beoordeling van de aanbevelingen. Een bijzondere complicatie daarbij is dat over deze materie al diverse rechtgeschillen gevoerd zijn, waarbij de rechter in een aantal de gevallen het UWV in het ongelijk heeft gesteld, maar in een meerderheid van de gevallen het UWV in het gelijk is gesteld.

De minister zal na overleg met het UWV op korte termijn met een standpunt komen en de Kamer daarover informeren.