Succesvolle invoering EORI-nummer bij Douane

De Douane heeft afgelopen weekeinde met succes de invoering van het EORI-nummer in de eigen systemen doorgevoerd. Hierdoor verloopt het berichtenverkeer tussen Douane en bedrijfsleven voortaan volledig elektronisch.

Dankzij het Economic Operators Registration and Identification-number zijn klanten van de Douane op Europees niveau gemakkelijker te herkennen en kan de Douane sneller en adequater reageren op contacten met het bedrijfsleven. Met de invoering van het EORI-nummer is het douanenummer komen te vervallen. Aangiften met het douanenummer kunnen niet meer in behandeling worden genomen.
Naast het EORI-nummer moeten ook extra veiligheidsgegevens (safety en security) worden vermeld in de aangiften. Hierdoor is de douane nog beter in staat risicoselectie uit te voeren.

De omzetting van afgelopen weekeind was een omvangrijke operatie. De voorbereidingen op het weekend starten al in het voorjaar van 2008 en er heeft uitgebreid vooroverleg plaatsgevonden met het bedrijfsleven. De Douane voerde onder meer nauwe gesprekken met grote bedrijven en de koepels EVO, Fenex, VRC en Deltalinqs.

Het berichtenverkeer tussen de Douane en het bedrijfsleven kwam als gevolg van de invoering van het EORI-nummer volledig stil te liggen en werd na de invoering langzaam weer opgebouwd. Tijdens deze operatie waren in totaal ruim driehonderd medewerkers van belastingdienst en het bedrijfsleven betrokken bij de werkzaamheden rondom de invoering, op verschillende locatie door het hele land. Zij hebben sinds de start van de operatie vrijdagochtend tot maandagmiddag 24 uur per dag doorgewerkt. Een aantal bedrijven hebben tijdens de uitrol berichten en aangiften ingestuurd om het systeem te testen.

De Douane is klaar voor de toekomst en kan het bedrijfsleven in Nederland nu nog beter faciliteren.