Aanpassing tekst over zandcementvloeren in arbocatalogus

De werkgeversorganisatie voor de afbouw NOA gaat de tekst over het leggen van vloeren in de Arbocatalogus samen met hun sociale partners aanpassen. De huidige tekst in de Arbocatalogus voor de afbouw blijkt op verschillende manieren uitgelegd te kunnen worden. Een nieuwe tekst zal uiterlijk 1 mei aan de Arbeidsinspectie ter toetsing aangeboden worden.

De Arbeidsinspectie zal tot 1 mei geen actie ondernemen tegen werkgevers die machinaal zandcementvloeren laten aanleggen terwijl er alternatieven zijn die minder lichamelijk belastend zijn. Sommige bedrijven hebben eerder een aankondiging gekregen dat de Arbeidsinspectie van plan is gietvloeren te eisen; deze ‘kennisgevingen’ zijn opgeschort tot 1 mei. Voor opdrachtgevers geldt hetzelfde. Na 1 mei gaat de Arbeidsinspectie controleren met de nieuwe arbocatalogus in de hand.

Van een verbod op zandcementvloeren is geen sprake maar uit onderzoek is wel gebleken dat het leggen van gietvloeren de minste fysieke belasting oplevert, waardoor gietvloeren het uitgangspunt blijven.

Lees hier de brief van minister Donner aan de Tweede Kamer over het vermeende verbod op zandcementvloeren.