Actie nodig om leven van moeders te redden

Vraag een moeder waar ter wereld ook wat voor haar het allerbelangrijkst is en zij zal zonder aarzeling haar kinderen noemen. Ieder gezin vertelt het verhaal van een moeder die haar belangen opzij zet, zodat zij haar kinderen de beste start in het leven te kunnen geven. We vinden dat de normaalste zaak van de wereld, omdat we moeders als vanzelfsprekend beschouwen. Ze zijn er immers altijd als we ze nodig hebben. Of niet?

Niet per se. De harde werkelijkheid voor veel kinderen is een leven zonder moeder. In iedere generatie sterven tien miljoen moeders, hun families bedroefd achterlatend. Bijna al deze vrouwen sterven in Afrika of Azië of in de armste delen van Latijns-Amerika. Velen sterven bij de bevalling of vlak daarna – en het raakt iedereen.

In Nederland komt het zelden voor dat een vrouw sterft bij de bevalling. Maar voor vrouwen in de meest arme landen zijn zwangerschap en bevalling doodsoorzaak nummer één en de belangrijkste oorzaak van blijvend letsel. In Afrika loopt een vrouw de kans van 1 op 20 om te overlijden aan complicaties rond haar zwangerschap. In Nederland is dat 1 op 3000. In sommige landen neemt het aantal sterfgevallen alleen maar toe, in plaats van af.

We zijn zo gewend aan het idee dat moeders sterk, vindingrijk en altijd aanwezig zijn, dat we vergeten dat moeders ook bescherming en zorg nodig hebben. Maar ondertussen gebeurt iedere minuut ergens ter wereld het volgende:

  • 380 vrouwen raken zwanger – waarvan de helft dit niet heeft gepland of gewenst;
  • 110 vrouwen ondervinden een complicatie bij de zwangerschap;
  • 40 vrouwen ondergaan een onveilige abortus;
  • 10 mensen raken geïnfecteerd met hiv, onder wie vele vrouwen en jongeren;
  • er sterft een vrouw aan complicaties rond zwangerschap of bevalling en nog eens 30 vrouwen worden ziek of lopen blijvend letsel op.

Wat moet er gebeuren voordat we moeders wereldwijd de zorg en bescherming ge ven die zij nodig hebben? We weten al lang wat er nodig is. Door alle vrouwen wereldwijd toegang te geven tot anticonceptie en gezinsplanning zou moedersterfte met 20 tot 35 procent verminderd kunnen worden. Door hun tijdens de bevalling goede zorg te bieden door goed opgeleide verloskundigen en verpleegkundigen en door goede zorg in geval van nood zouden honderdduizenden levens gered kunnen worden.

En het zou nog rendabel zijn ook. Onderzoek toont telkens weer aan dat de economie en politieke stabiliteit van een land afgemeten kan worden aan de gezondheid van de vrouwen in dat land.

Het wereldwijde ‘Safe Motherhood Initiative’ bestaat twintig jaar. We moeten dit jubileum dit jaar aangrijpen om aandacht te vragen voor de gezondheid van vrouwen en moeders en we moeten de politiek leiders – hier in het westen en in de ontwikkelingslanden - aansporen in actie te komen om de levens van moeders te redden. Dat is meer dan ooit nodig, omdat in veel landen politiek leiders een andere koers inslaan.

We weten al wat werkt. Met politieke wil en de juiste investeringen kunnen we moederschap veiliger maken. We kunnen zorgen dat geen vrouw meer sterft, terwijl zij nieuw leven schenkt aan een kind.

Thoraya Ahmed Obaid, Directeur van UNFPA, the United Nations Population Fund

Bert Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking