Beantwoording vragen Haverkamp over uitgifte van paspoorten door honorair consulaat Curitiba

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Haverkamp over de uitgifte van paspoorten door het honorair consulaat Curitiba (Brazilië). Deze vragen werden ingezonden op 26 mei 2009 met kenmerk 2009Z09691.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de de heer Verhagen, de Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Bijleveld, de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op vragen van het lid Haverkamp (CDA) over uitgifte van paspoorten door het consulaat in Curitiba (Brazilië), ingezonden op 26 mei 2009.

Vraag 1

Bent u bekend met het verzoekschrift van de Culturele Vereniging Brazilië-Nederland? Zo ja, deelt u de opvatting, dat door de invoering van een nieuw type paspoort, het consulaat in Curitiba geen paspoorten meer zal uitgeven?

Vraag 2

Welke overwegingen liggen aan de basis van dit besluit en was u zich bij het nemen van dit besluit bewust van de consequenties? Zo ja, waarom heeft u dit besluit dan toch genomen? Zo nee, ziet u zich nu genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen en waar bestaan deze uit?

Vraag 3

Kunt u aangeven of de invoering van het nieuwe paspoort ook in andere landen zal leiden tot een beperking van uitgiftepunten van identiteitspapieren? Zo ja, welke landen en consulaten betreft het hier? Is dit in uw ogen een wenselijke ontwikkeling? Indien dat niet het geval is, wat gaat u dan doen om deze te voorkomen?

Antwoord

Het verzoek van de Culturele Vereniging Brazilië-Nederland is mij bekend. Het honorair consulaat in Curitiba wordt niet gesloten, maar zal geen rol meer kunnen vervullen in het paspoortaanvraagproces, omdat het niet zal worden voorzien van biometrie-apparatuur. In verband met de opname van vingerafdrukken in het paspoort dienen de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland namelijk te worden uitgerust met apparatuur. Het relatief geringe aantal paspoortaanvragen (circa 240) dat thans jaarlijks bij het honorair consulaat in Curitiba wordt ingediend, maakt het niet verantwoord de investeringen te doen die mede op veiligheidsgebied noodzakelijk zijn om dat consulaat uit te rusten met biometrie-apparatuur. Dit betekent inderdaad dat Nederlanders, die in (de direkte omgeving van) Curitiba wonen, verder zullen moeten reizen om een paspoortaanvraag in te dienen. Aangezien een nationaal paspoort in beginsel vijf jaar geldig is, behoeft deze reis doorgaans eenmaal in de vijf jaar te worden ondernomen. Nederlanders kunnen, naast de ambassade in Brasilia, ook terecht bij de consulaten-generaal in Rio de Janeiro en Sao Paulo. Dit is niet anders dan in andere grote landen, waar een behoorlijke afstand moet worden afgelegd om een Nederlands reisdocument te verkrijgen.

Overigens wil ik opmerken dat het Nederlandse paspoort een reisdocument is. Voor Nederlanders die tevens de Braziliaanse nationaliteit hebben en die hun Nederlandse nationaliteit willen behouden, is het eens in de 10 jaar vernieuwen van het Nederlands paspoort daartoe niet de enige mogelijkheid. Zij kunnen namelijk nog steeds - eveneens eens in de 10 jaar - ieder honorair consulaat verzoeken om afgifte van een "verklaring van behoud van de Nederlandse nationaliteit". Nederlanders die niet een dubbele nationaliteit hebben en dus het Nederlanderschap niet kunnen verliezen, worden niet verplicht om hun paspoort te vernieuwen indien zij geen reisplannen hebben.

Tijdens de voorbereiding van de invoering van biometrie was het aanvankelijk de bedoeling om het aanvragen van paspoorten te beperken tot beroepsposten (ambassades en consulaten-generaal). Om de dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland op peil te houden, is uit de circa 340 honoraire consulaten wereldwijd een selectie gemaakt van consulaten die alsnog van biometrie-apparatuur zullen worden voorzien. Het gaat hierbij om een veertigtal honorair consulaten die jaarlijks een substantieel aantal paspoortaanvragen verwerken (meer dan 500 aanvragen per jaar). Mede dankzij deze uitbreiding van het aantal posten waar Nederlanders terecht kunnen voor een paspoortaanvraag steekt de Nederlandse consulaire dienstverlening nog altijd gunstig af bij die van andere EU-

lidstaten. Bovendien staat het Nederlanders gevestigd in het buitenland vrij om bij elke met biometrie uitgeruste Nederlandse post ter wereld een nieuw paspoort aan te vragen, mits zij lang genoeg in het betreffende land aanwezig zijn om het document ook weer bij die Nederlandse post in ontvangst te nemen. Voorts hebben zij de mogelijkheid om bij tijdelijk verblijf in Nederland een nieuw paspoort aan te vragen bij de gemeenten Den Haag en Enschede.

In de bijlage zijn de posten vermeld waar Nederlanders vanaf 21 september 2009 terecht kunnen voor paspoortaanvragen.