Beantwoording vragen over berichten dat Bulgaarse douanebeambten verklaringen verlangen van reizigers dat zij vrij zijn van de Mexicaanse griep

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Cörüz en Ormel over berichten dat Bulgaarse douanebeambten verklaringen verlangen van reizigers dat zij vrij zijn van Mexicaanse griep . Deze vragen werden ingezonden op 2 juli jl. met kenmerk 2009Z13071.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. F.C.G.M. Timmermans

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van de leden Cörüz en Ormel (CDA) over berichten dat Bulgaarse douanebeambten verklaringen verlangen van reizigers dat zij vrij zijn van Mexicaanse griep .

Vraag 1

Kent u de berichten dat van reizigers vanuit Nederland door Bulgaarse douane beambten verklaringen worden verlangd dat zij vrij zijn van Mexicaanse griep? 1) Wat is de inhoud van de verklaring die door de Bulgaarse autoriteiten wordt gevraagd?

Vraag 2
Zijn de berichten waar dat Bulgaarse douanebeambten betalingen vragen die oplopen tot 150 € als men geen verklaring kan overleggen?

Antwoord

Deze berichten zijn bekend. Een dergelijke verklaring is echter niet vereist om Bulgarije binnen te komen. Sinds vorige week klagen reizigers echter dat zij bij de grens moeten betalen als ze niet over een dergelijke verklaring beschikken. Wanneer beambten aan de reiziger om een dergelijke verklaring en vervolgens om geld vragen, betreft dit een poging tot afpersing.

Vraag 3
Helpt het betalen van geld tegen de insleep van een virusinfectie?

Antwoord

Nee.

Vraag 4
Kunt u zowel bilateraal als in Europees verband nadere uitleg vragen aan de Bulgaarse autoriteiten over deze preventieve maatregelen tegen de insleep van Mexicaanse griep?

Antwoord

De klachten zijn door de Nederlandse Ambassade in Sofia en een vertegenwoordiger van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland (IOT) op 1 juli jl. besproken met de Bulgaarse autoriteiten. Nederland heeft de Bulgaarse autoriteiten verzocht dringend aktie te ondernemen. De autoriteiten hebben aangegeven op de hoogte te zijn van de klachten en inmiddels maatregelen te hebben genomen. Nederland heeft ook aandacht gevraagd voor de zaak bij het lokale Zweedse EU-Voorzitterschap. Dit heeft onder meer geresulteerd in een brief over de problemen aan de grens van het Voorzitterschap aan de Directeur Grenspolitie. Nederland zal de ontwikkelingen de komende weken nauwgezet blijven volgen.

1) Hürriyet, 30 juni 2009