Beantwoording vragen over corruptie bij de Marokkaanse douane

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Dijsselbloem en Van Dam over corruptie bij de Marokkaanse douane. Deze vragen werden ingezonden op 25 juni 2009 met kenmerk 2009Z12373.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Dijsselbloem en Van Dam (PvdA) over corruptie bij de Marokkaanse douane.

Vraag 1

Bent u bekend met de corruptie waarmee Nederlandse onderdanen van Marokkaanse afkomst en Marokkaanse inwoners van Nederland worden geconfronteerd bij de Marokkaanse douane? Zo ja, wat is hierover uw oordeel?

Vraag 2
Wat kunt u doen om te voorkomen dat Nederlandse ingezetenen en staatsburgers bij de Marokkaanse grens smeergeld moeten betalen?

Vraag 3
Bent u bereid met de Marokkaanse overheid in overleg te treden over deze praktijken aan de Marokkaanse grens?

Antwoord

Ja, ik ben bekend met de berichtgeving daarover en ik acht corruptie onacceptabel. Nederland verwelkomt initiatieven van de Marokkaanse overheid gericht op het tegengaan van corruptie in Marokko, zoals de ‘Instance Centrale de Prevention de la Corruption’. Naar aanleiding van onze contacten met de Marokkaanse ambassade in Den Haag over de berichten inzake corruptie ten opzichte van Nederlanders van Marokkaanse afkomst kan ik u meedelen dat de Marokkaanse autoriteiten zich op het standpunt stellen dat van corruptie aangifte gedaan dient te worden.

Nederlanders die in het buitenland op problemen met de autoriteiten stuiten, kunnen zich wenden tot de Nederlandse ambassade voor consulaire bijstand. De ambassade treedt dan in contact met de autoriteiten. In het afgelopen jaar hebben zich bij de Nederlandse ambassade te Rabat echter nauwelijks personen gemeld met problemen bij de Marokkaanse douane.

Overigens is tijdens het bezoek van de minister van Justitie aan Marokko van 25 tot en met 28 mei 2008 de problematiek omtrent belemmeringen bij de Marokkaanse douane op grond van nationaliteit aan de orde gekomen. Daarbij heeft zijn Marokkaanse ambtgenoot Radi gesteld dat Nederlanders van Marokkaanse origine geen belemmering zal worden opgelegd bij de in- en uitreis.