Beantwoording vragen over de aanval van de Israëlische marine op Spirit of Humanity

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over aanval van de Israëlische marine op Spirit of Humanity. Deze vragen werden ingezonden op 7 juli 2009 met kenmerk 2009Z13599.


De Minister van Buitenlandse Zaken,


Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over aanval van de Israëlische marine op Spirit of Humanity.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de aanval door eenheden van de Israëlische marine op het schip Spirit of Humanity waarbij ook 21 mensenrechtenactivisten werden aangehouden? 1

Antwoord

Ik ben bekend met het feit dat de Israëlische marine het schip “Spirit of Humanity” heeft aangehouden voor de kust van Gaza. Volgens de Israëlische autoriteiten had de Israëlische marine contact gezocht met de “Spirit of Humanity” op het moment dat het schip zich nog in internationale wateren bevond. De bemanning is toen geïnformeerd dat het schepen, vanwege veiligheidsredenen, niet is toegestaan de Gazaanse kustwateren binnen te varen. Toen de “Spirit of Humanity” deze waarschuwing van de Israëlische marine negeerde en de Gazaanse wateren binnenvoer, heeft de marine het schip aangehouden en naar Israël geleid. De bemanning en passagiers van het schip zijn aan de Israëlische autoriteiten overgedragen.

Vraag 2
Hebt u kennisgenomen van de veroordeling van de Speciale VN-Rapporteur voor de mensenrechtensituatie in de Bezette Gebieden, de heer Richard Falk, die deze actie als een bewijs van de blokkade van de Gazastrook ziet en in strijd met artikel 33 van de Vierde Geneefse Conventie? 2 Deelt u zijn conclusies? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

Ik ben bekend met de verklaring die de heer Falk heeft afgegeven op 2 juli 2009. Zijn conclusies deel ik niet. Op basis van de afspraken die tussen Israël en de PLO zijn gemaakt in het kader van de Oslo-akkoorden, is Israël verantwoordelijk voor de veiligheid in de kustwateren van Gaza en mag het in dit kader maatregelen nemen tegen schepen. Hulpgoederen bestemd voor Gaza dienen volgens Israel via de daartoe aangewezen grensovergangen over land te worden aangevoerd.

Vraag 3
Bent u bereid te protesteren bij de Israëlische autoriteiten en beslagname van het schip en arrestatie van de opvarenden te veroordelen? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

In het licht van het bovenstaande zie ik geen aanleiding om te protesteren bij de Israëlische autoriteiten.

Vraag 4
Bent u bereid er bij de Israëlische autoriteiten op aan te dringen de toevoer van goederen naar de Gazastrook toe te staan? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

Ja, dit doe ik bij herhaling en ik heb dit onlangs nog met grote nadruk gedaan tijdens mijn bezoek aan Israël.

1 Zie o.a. BBC News, 3 juli 2009: “Campaigner tells of Israel arrest” http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/northern_ireland/8131851.stm

2 Thoughts by Dee, 2 juli 2009: “ UN Expert denounces seizure of aid boat by Israeli forceshttp://iadiedee.wordpress.com/2009/07/02/un-expert-denounces-seizure-of-aid-boat-by-israeli-forces/