Beantwoording vragen over de Ethiopische gevangene Birtukan Medeksa

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Boekestijn, Irrgang, Peters, Voordewind en Haverkamp over de Ethiopische gevangene Birtukan Mideksa. Deze vragen werden ingezonden op 15 juni 2009 met kenmerk 2009Z11259.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen, Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Boekestijn, Irrgang, Peters, Voordewind en Haverkamp (VVD, SP, Groen Links, CU, CDA) over De Ethiopische gevangene Birtukan Mideksa.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Ethiopians stage first protest since the 2005 violence”, geschreven door Barry Malone? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Heeft u reeds uw zorgen over de eenzame opsluiting van de oppositieleider Birtukan Mideksa richting de Ethiopische regering geuit?

Antwoord

Deze kwestie is opgebracht door Nederlandse vertegenwoordigers bij hun Ethiopische gesprekspartners, onder meer door de Nederlandse ambassadeur in Addis Abeba en de mensenrechtenambassadeur. Ook op relevant politiek niveau zullen deze zorgen in contacten geuit worden.

Vraag 3

Bent u bereid al uw invloed aan te wenden om Birtukan Mideksa vrij te krijgen?

Antwoord

Ja. Nederland zet zich in voor de vrijlating en de opheffing van de eenzame opsluiting van Birtukan Mideksa. Dit gebeurt onder andere door de Nederlandse ambassade in Ethiopië. De Nederlandse mensenrechtenambassadeur bracht van 9 tot en met 13 juni jl. een bezoek aan Ethiopië en heeft politieke detenties en de zaak van mevrouw Mideksa eveneens bij alle relevante gesprekspartners aan de orde gesteld. Hij heeft aangedrongen op haar vrijlating dan toch tenminste het opheffen van de eenzame opsluiting van mevrouw Mideksa. Op het verzoek van de mensenrechtenambassadeur om mevrouw Mideksa in de gevangenis te bezoeken is geen officiële respons gekomen. Wel kon een medewerker van een onder meer door Nederland gesteunde mensenrechtenorganisatie haar in de gevangenis opzoeken vlak na het bezoek van de mensenrechtenambassadeur. Een brief over de reis van de mensenrechtenambassadeur gaat de Kamer separaat toe.


Vraag 4

Zijn er ook waarnemers van de Nederlandse ambassade aanwezig bij het proces tegen Birtukan Mideksa?

Antwoord

Zoals bekend was mevrouw Birtukan één van politieke leiders die in de periode na de verkiezingen van 2005 gevangen is gezet en uiteindelijk is veroordeeld voor o.a. hoogverraad. Evenals alle andere politieke leiders is zij uiteindelijk in 2007 vrijgelaten op basis van een pardonregeling. In december 2008 is zij opnieuw gevangengezet omdat zij volgens de regering de voorwaarden van het pardon heeft geschonden. Formeel is hiertegen geen beroep mogelijk. Haar advocaten onderzoeken nog op welke manier de beslissing van haar her-arrestatie via de rechter kan worden aangevochten. Tot nu toe hebben haar advocaten via de rechter met succes weten af te dwingen dat haar eenzame opsluiting moet worden opgeheven. Hieraan werd echter tot eind vorige week door de gevangenisautoriteiten nog geen gehoor gegeven. Reden voor de mensenrechtenambassadeur om dit punt op te brengen. Mocht het komen tot een proces, dan zal de Nederlandse ambassade – indien toegestaan door de Ethiopische autoriteiten - daarbij zeker als waarnemer aanwezig zijn.

1) Reuters, 16 april 2009