Beantwoording vragen over de Nederlandse deelname aan de antiracismetop van de VN

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de Nederlandse deelname aan de antiracismetop van de VN. Deze vragen werden ingezonden op 9 maart 2009 met kenmerk 2009Z04173.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de Nederlandse deelname aan de antiracismetop van de VN.

Vraag 1

Is het waar dat u in een toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad hebt gedreigd niet deel te nemen aan de antiracismetop van de VN indien de slotverklaring niet drastisch wordt gewijzigd? 1)

Antwoord

In mijn toespraak tot de Mensenrechtenraad van 3 maart jl. heb ik aangegeven dat Nederland bereid is om deel te nemen en om actief samen te werken aan een zinvol slotdocument dat bijdraagt aan de bestrijding van racisme en discriminatie wereldwijd, echter niet tegen elke prijs. Het huidige slotdocument is voor Nederland onacceptabel en op basis van dit document zal Nederland niet deelnemen aan de conferentie.

Vraag 2
Welke wijzigingen dienen naar uw mening te worden doorgevoerd in die verklaring om toch Nederlandse deelname te garanderen?

Antwoord

In hogergenoemde toespraak heb ik een aantal rode lijnen voor Nederland geschetst: religie mag niet boven individuen komen te staan (het concept ‘belastering van religies’ is niet aanvaardbaar in de context van individuele mensenrechten), er dient aandacht te worden besteed aan de bestrijding van antisemitisme, er mag geen focus op enig land – in casu Israël – worden geplaatst in deze thematische conferentie. Het slotdocument zou een zinvolle bijdrage moeten leveren aan de wereldwijde bestrijding van racisme en discriminatie. In dit kader is Nederland voorstander van opname van een verbod op discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Vraag 3
Bent u van mening dat dreigen met een boycot effectief kan zijn om wijzigingen in die verklaring te bewerkstelligen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Ik ben van mening dat helderheid over principiële rode lijnen de onderhandelingen ten goede kunnen komen. Bovendien vergroot het de betrouwbaarheid van Nederland indien reeds in een tijdig stadium duidelijk is voor andere VN-lidstaten dat niet op alle terreinen die door sommige landen aan deze anti-racismeconferentie worden gekoppeld compromissen mogelijk zijn.

Vraag 4
Deelt u de opvatting dat deelname aan de antiracismetop de beste manier is om invloed uit te oefenen op de discussie die daar wordt gevoerd? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

Nederland heeft steeds geprobeerd – onder meer via de EU – bij te dragen aan het welslagen van de conferentie door actief deel te nemen aan de voorbereidingen en onderhandelingen. Indien de conferentie zich baseert op een onacceptabel slotdocument en indien het risico bestaat dat de conferentie voor politieke doelen misbruikt zal worden, onder meer door Israël als enige VN-lidstaat in de beklaagdenbank te zetten, ben ik van mening dat Nederland deze bijeenkomst niet moet legitimeren door deelname daaraan.

Vraag 5

Hebt u, afgezien van de landen die reeds hebben aangegeven niet naar de top te komen, i.c. Israël, de Verenigde Staten en Canada, medestanders die eveneens overwegen de top te boycotten?

Antwoord

Het Verenigd Koninkrijk heeft in de Mensenrechtenraad aangegeven dat een herziening van de focus van de voorbereidingen vereist is om te kunnen komen tot een voor het VK acceptabel slotdocument. Italië heeft op 5 maart jl. eveneens aangekondigd niet deel te zullen nemen aan de conferentie op basis van de huidige slottekst. Ook andere EU-partners zijn sceptisch over de huidige gang van zaken in de voorbereidingen tot de conferentie. Niet deelnemen aan de conferentie is nadrukkelijk voor de EU als geheel een optie binnen de overeengekomen onderhandelingsstrategie.

1: Reformatorisch Dagblad, 4 maart 2009: “Boycot dreigt voor VN-antiracismetop”http://www.refdag.nl/artikel/1395592/Boycot+dreigt+voor+VNantiracismetop.html