Beantwoording vragen over de oplegging van de doodstraf aan twee Tibetanen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Haverkamp, Van der Staaij en Peters over de oplegging van de doodstraf aan twee Tibetanen. Deze vragen werden ingezonden op 21 april 2009 met kenmerk 2009Z07625.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Haverkamp (CDA), Van der Staaij (SGP) en Peters (GroenLinks) over de oplegging van de doodstraf aan twee Tibetanen.

Vraag 1

Heeft u een indicatie van het aantal mensen dat, naar aanleiding van de ongeregeldheden in Tibet sinds maart 2008, op dit moment nog worden vastgehouden door de Chinese autoriteiten? Wilt u bij de Chinese autoriteiten aandringen op een eerlijke rechtsgang, inclusief toegang tot een advocaat naar eigen keuze, voor de betreffende Tibetanen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Zoals ik in antwoorden op vragen van het lid Peters (vergaderjaar 2008 – 2009, 2107) heb aangegeven is de Chinese overheid de enige autoritatieve bron van informatie over het lot van gearresteerde Tibetanen. Onafhankelijk onderzoek is, mede door de beperkte toegankelijkheid van Tibet, niet mogelijk. Nederland heeft net als de EU meermalen bij de Chinese autoriteiten aangedrongen op transparantie en een eerlijk proces voor alle gedetineerden. Nederland heeft dit punt ook tijdens de jongste bilaterale mensenrechtenconsultaties opgebracht.