Beantwoording vragen over de sluiting van het kantoor Al Jazeera op de Westelijke Jordaanoever

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over de sluiting van het kantoor van Al Jazeera op de Westelijke Jordaanoever. Deze vragen werden ingezonden op 17 juli 2009 met kenmerk 2009Z14101.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over sluiting kantoor Al Jazeera op Westoever. (Ingezonden 17 juli 2009).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de Palestijnse Autoriteit het kantoor van Al Jazeera in Ramallah heeft laten sluiten, omdat deze heeft bericht over een vermeend complot tegen de vroegere Palestijnse president Yasser Arafat? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is deze berichtgeving over de sluiting van het kantoor van Al Jazeera op last van de Palestijnse Autoriteit juist?

Antwoord 2

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft het Al Jazeera kantoor in de Westelijke Jordaanoever tijdelijk gesloten. Inmiddels heeft premier Fayyad, Al Jazeera op 19 juli jl. toestemming gegeven om de uitzendingen te hervatten. De PA zet de rechtszaak die zij heeft aangespannen tegen Al Jazeera wel door.

Vraag 3

Zo ja, bent u bereid uw ongenoegen hierover over te brengen aan de Palestijnse Autoriteit en hen te wijzen op het belang dat wij hechten aan persvrijheid?

Antwoord 3

Het Zweeds EU-voorzitterschap heeft op 17 juli een verklaring doen uitgaan waarin zorg wordt uitgesproken over het besluit van de PA om het Al Jazeera kantoor in Ramallah tijdelijk te sluiten. In de verklaring wordt het belang van vrijheid van meningsuiting benadrukt en wordt er bij de PA op aangedrongen het besluit te herzien. Inmiddels heeft dit plaatsgevonden. Nederland is het eens met deze verklaring en ziet – in het licht van de herziening van het besluit door premier Fayyad - geen noodzaak voor verdere stappen. Zo nodig zal naar aanleiding van het verdere verloop van de juridische procedure tegen Al Jazeera Nederland in EU-verband bezien of nadere maatregelen gewenst zijn.

1) ‘Palestijnse regering sluit kantoor Al Jazeera’, de Volkskrant 16 juli 2009