Beantwoording vragen over de veroordeling in Marokko van de mensenrechtenactivist CHkibal-Khayari

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over de veroordeling in Marokko van de mensenrechtenactivist CHkibal-Khayari. Deze vragen werden ingezonden op 8 juli 2009 met kenmerk 2009Z13656.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Dam (PvdA) over de veroordeling in Marokko van de mensenrechtenactivist Chkibal-Khayari.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de veroordeling van de mensenrechtenactivist Chakib-al-Khayari tot drie jaar gevangenisstraf door een rechtbank in Casablanca op 25 juni jl.?

Antwoord

Ja

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat zijn veroordeling, o.a. wegens “belediging van het koninkrijk Marokko”, niet los kan worden gezien van zijn inzet tegen de drugshandel en de corruptie en de mogelijke betrokkenheid hierbij van “staatsinstellingen”?

Antwoord

Ja

Vraag 3
Welke ervaring hebben Nederland en de EU met de Marokkaanse overheid bij de bestrijding van de hasjproductie en smokkel richting Europa, en de mogelijke, directe of indirecte, betrokkenheid hierbij van Marokkaanse autoriteiten?

Antwoord

De Marokkaanse overheid wil de drugsproblematiek, marihuanaproductie en drugshandel, serieus aanpakken en verricht de nodige inspanningen op dit terrein en schroomt ook niet om daartoe overheidsfunctionarissen aan te pakken. In januari 2009 werd bijvoorbeeld een drugsnetwerk opgerold waarbij tevens een groot netwerk van corrupte functionarissen werd blootgelegd. Toch blijven drugsnetwerken in het Noorden van Marokko actief waarbij de medewerking van corrupte politie-en justitie netwerken niet valt uit te sluiten. Spanje heeft in het kader van hun samenwerking met Marokko gezamenlijke commissariaten ingesteld gericht op drugsbestrijding. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft tijdens zijn bezoek aan Marokko eind mei afspraken gemaakt over intensivering van de justitiële samenwerking met Marokko.

Vraag 4
Wat heeft u tot op heden in bilateraal en in EU-kader ondernomen om een eerlijk proces te bevorderen tegen Chakib al-Khayari en wat zult u nog ondernemen om zijn positie te verbeteren?

Antwoord

In EU–verband heeft het voorzitterschap bij de Marokkaanse autoriteiten de zaak Khayari aangekaart en ook in bilateraal verband zal de Nederlandse ambassadeur te Rabat deze zaak aan de orde stellen. Tijdens zijn bezoek aan Marokko eind mei 2009 heeft de minister van Justitie de zaak al-Khayari eveneens opgebracht tijdens zijn gesprekken met de Marokkaanse autoriteiten. Ik zal er tevens voor pleiten dat de zaak Khayari wordt opgebracht tijdens het sub-comité mensenrechten bij het EU-Associatieverdrag met Marokko dat op 24 juli aanstaande plaats vindt.

1) Zie o.a NRC-Handelsblad, 25 juni 2009: “Mensenrechtenactivist Marokko in cel”