Beantwoording vragen over een atoombomtest door Iran

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Roon over een atoombomtest door Iran. Deze vragen werden ingezonden op 16 juli 2009 met kenmerk 2009Z14040.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Roon (PVV) over een atoombomtest door Iran.

Vraag 1

Kent u de berichten met als strekking “Iran kan in 6 maanden atoombom testen”? 1 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe apprecieert u deze berichten en waarop is deze appreciatie gebaseerd?

Antwoord

Op dezelfde dag dat het artikel in de Stern werd gepubliceerd, verscheen er in het Duitse weekblad Der Spiegel een artikel met de kop “Iran is jaren verwijderd van een nucleair wapen” 2 . Dit artikel is gebaseerd op dezelfde bron. Gegeven het gebrek aan bereidheid bij Iran volledige openheid te betrachten met betrekking tot het nucleaire programma, lopen inschattingen over de termijn waarop Iran zou kunnen beschikken over het vermogen een nucleair wapen te vervaardigen uiteen. Het perspectief dat Iran op afzienbare termijn dat vermogen verwerft, baart de regering ernstige zorg. Iran moet er toe worden gebracht uitvoering te geven aan de Veiligheidsraad resoluties en zijn internationale verplichtingen na te komen.

Zoals bekend, heeft de internationale gemeenschap (E3+3) aan Iran aangeboden het gesprek aan te gaan in een hernieuwde poging om een uitweg uit de impasse te vinden. Nederland is er voorstander van dat Iran deze handreiking aangrijpt. Een positieve reactie van Iran is tot nu toe evenwel uitgebleven. Als Iran blijft weigeren in te gaan op deze uitnodiging, moeten passende, additionele maatregelen worden genomen; bij voorkeur middels resoluties ven de Veiligheidsraad, maar zo nodig door de EU samen met gelijkgestemde landen.

Vraag 3
Wilt u deze vragen uiterlijk 22 juli 2009 beantwoorden met het oog op de bijeenkomst van de Raad van minister van Buitenlandse Zaken van de EU (RAZEB) op 27 juli a.s.?

Antwoord

Ja.

1 http://www.bnr.nl/artikel/11961149/iran-kan-6-maanden-atoombom-testen en http://www.stern.de/politik/ausland/:Iran's-They/706286.html

2 http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,636400,00.html