Beantwoording vragen over het Mor Gabriël-klooster in Turkije

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Omtzigt en Haverkamp over het artikel “Turks klooster verliest rechtszaak om bos”. Deze vragen werden ingezonden op 26 juni 2009 met kenmerk 2009Z12507.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van de leden Omtzigt en Haverkamp (beiden CDA) over het artikel “Turks klooster verliest rechtszaak om bos”. (Ingezonden 26 juni 2009)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel “Turks klooster verliest rechtszaak om bos”? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Was, net als bij voorgaande zittingen van de rechtszaken tegen het klooster Mor Gabriel, een vertegenwoordiger aanwezig namens de Europese Unie? Zo ja, wat waren zijn/haar bevindingen?

Antwoord 2

De zitting werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Nederlandse en Duitse Ambassade. Verder was de Europese Commissie aanwezig. De ontwikkelingen omtrent Mor Gabriël worden nauwlettend gevolgd, niet alleen door de Nederlandse regering, maar ook door een aantal andere EU-lidstaten. Bescherming van etnische en religieuze minderheden blijft een belangrijk aandachtspunt.

Het vonnis van de Turkse rechtbank heeft onder meer bepaald dat land dat ooit gold als bosgebied toebehoort aan Staatsbosbeheer – ongeacht hoe lang het gecultiveerd is. Het klooster heeft inmiddels aangegeven in beroep te zullen gaan. Overigens werd op 22 mei dit jaar, in een andere rechtszaak waarbij omringende dorpen betrokken waren, wel ten gunste van Mor Gabriël vonnis gewezen.

Vraag 3

Geven deze bevindingen voor u aanleiding om verdere stappen te ondernemen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Nederland houdt, tezamen met EU-collega’s en de Europese Commissie, voortdurend de vinger aan de pols. De manier waarop de Turkse autoriteiten met de Mor Gabriël-kwestie omspringen, is een belangrijke toetssteen voor de mate waarin religieuze minderheden in Turkije hun godsdienst kunnen uitoefenen. In mijn contacten met Turkse collega’s zal ik het belang hiervan daarom aan de orde blijven stellen.

1) De Telegraaf, 24 juni 2009