Beantwoording vragen over Wetgeving in Litouwen die berichtgeving over homoseksualiteit verbiedt

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Ham over wetgeving in Litouwen die berichtgeving over homoseksualiteit verbiedt. Deze vragen werden ingezonden op 29 juni 2009 met kenmerk 2009Z12640.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van der Ham (D66) over Wetgeving in Litouwen die berichtgeving over homoseksualiteit verbiedt.

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat het Litouwse parlement op 16 juni van dit jaar een wet heeft aangenomen die het mogelijk maakt alle vormen van berichtgeving over homoseksualiteit of biseksualiteit op openbare plaatsen waar jongeren deze kunnen waarnemen te verbieden?

Antwoord

Ja. Hierbij dient wel te worden vermeld dat de Litouwse president deze wet vooralsnog niet heeft getekend, maar vrijdag 26 juni met enige kanttekeningen heeft teruggestuurd naar het Litouwse parlement. Het parlement dient nu in eerste instantie opnieuw over deze wet te stemmen. Als deze met absolute meerderheid (71 van de 141 zetels) wordt goedgekeurd, is de president verplicht deze te tekenen. Als dat niet gebeurt, zal het parlement de wet opnieuw in behandeling moeten nemen en daarbij ook de presidentiële opmerkingen moeten meenemen.

Vraag 2
Hoe verhoudt deze wet zich volgens u tot de mensenrechten en fundamentele vrijheden zoals vastgesteld door de Raad van Europa en de Verenigde Naties?

Antwoord

Ik deel uw zorg dat deze wet mogelijk op gespannen voet staat met het verbod van discriminatie en de vrijheid van meningsuiting zoals die in EU-richtlijnen en het EVRM zijn vastgelegd. Strikte handhaving van deze wet kan de bevordering van tolerantie en respect voor diversiteit onder jongeren in de weg staan.

Vraag 3
Bent u bereid uw Litouwse collega aan te spreken op het homofobe karakter van deze wet en dit ook bij uw andere Europese collega’s onder de aandacht te brengen?

Antwoord

Over enkele weken ontvang ik in Den Haag de minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen, de heer Ušackas. Ik zal met hem ook spreken over het onderwerp mensenrechten in het algemeen en het Nederlandse standpunt over rechten van homo-, bi- en transseksuelen toe te lichten. Verder verdient hier vermelding dat de ambassade geregeld aandacht vraagt voor dit onderwerp en verschillende projecten van Litouwse homorechtenorganisaties ondersteunt.