Beantwoording vragen Van Bommel en Irrgang over de uitspraken van de paus over condoomgebruik

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Irrgang over de uitspraken van de paus over condoomgebruik. Deze vragen werden ingezonden op 30 maart 2009 met kenmerk 2009Z05865.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Drs. M.J.M. Verhagen, Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Van Bommel en Irrgang (SP) over de uitspraken van de paus over condoomgebruik.

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht “Wetenschappers hekelen Paus om condooms”? 1)

Antwoord

De Paus stelde tijdens zijn reis naar Kameroen en Angola dat het gebruik van condooms geen oplossing is in de strijd tegen aids, maar het probleem juist verergert. Wij zijn van mening dat de Paus op deze wijze geen bijdrage levert aan het terugdringen van de aidsepidemie en voorbij gaat aan het onnoemelijke leed dat aids veroorzaakt. De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking heeft zich in deze zin reeds publiekelijk uitgesproken.

Vraag 2

Deelt u de opvatting van de wetenschappers dat paus Benedictus XVI in het openbaar de wetenschappelijke kennis over condooms heeft vervormd om de rooms-katholieke leer te propageren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De uitlating van de Paus dat het gebruik van condooms verspreiding van aids zou kunnen stimuleren is onjuist. Het gebruik van condooms maakt deel uit van een breed pakket van maatregelen om infecties te voorkomen. Onthouding en partnertrouw – aspecten die de Rooms-katholieke Kerk voorstaat – horen daarbij, maar ook goede seksuele voorlichting, versterking van de positie van vrouwen én condoomgebruik.

Vraag 3

Deelt u de opvatting van de wetenschappers dat de paus zijn uitlating moet intrekken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid om de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel in Nederland te ontbieden om uw zorgen te uiten? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Bij het Vaticaan is bekend dat Nederland de negatieve uitlatingen van de Paus over het gebruik van condooms afkeurt. De Nederlandse Aidsambassadeur bepleitte onlangs nog tijdens een bezoek aan het Vaticaan het belang van complementariteit in de aanpak van de aidsproblematiek bij de viceminister van Buitenlandse Zaken en de president van de Pauselijke Raad voor het Pastoraat in de Gezondheidszorg. De boodschap tijdens dit gesprek was dat de Rooms-katholieke Kerk een constructieve rol kan spelen op het gebied van abstinentie en partnertrouw, maar andere elementen van de aanpak van de aidsproblematiek dient over te laten aan het maatschappelijk middenveld en internationale organisaties. Gezien de kritische dialoog die Nederland met het Vaticaan onderhoudt, wordt het ontbieden van de vertegenwoordiger van de Heilige Stoel op dit moment niet nodig geacht.

1) de Volkskrant, 27 maart 2009