Beantwoording vragen van de leden Boekestijn en Van Baalen over de huur van diplomatenhuizen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Boekestijn en van Baalen over de huur van diplomatenhuizen. Deze vragen werden ingezonden op 10 februari 2009 met kenmerk 2009Z02182/2080912710.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Boekestijn en van Baalen (VVD) over de huur van diplomatenhuizen.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel `Diplomatenhuizen `zwart` betaald`? (NRC Handelsblad, 7 februari 2009)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Kunt u de Kamer berichten in welke gevallen deze praktijk nog voorkomt?

Vraag 3
Kunt u de Kamer eveneens inlichten hoe deze praktijk van belastingontduiking dan wel -vermijding zich per geval verhoudt tot het vigerende strafrecht ter plaatse?

Vraag 4
Hoe gaat u de problemen oplossen die ontstaan indien zou blijken dat het huurbeleid van sommige ambassades in strijd is met het strafrecht ter plaatse?

Antwoord
Omdat betreffende informatie niet centraal in Den Haag beschikbaar is, heeft de Auditdienst van het ministerie de opdracht gekregen na te gaan of er bij gehuurde personeelswoningen voor uitgezonden medewerkers, inclusief de residenties van ambassadeurs, nog sprake is van betalingen op bankrekeningen buiten het land zelf. Het onderzoek strekt zich uit tot alle landen waar Nederland vertegenwoordigingen heeft.

Vervolgens wordt bezien of dergelijke betalingen in strijd zijn met de lokale regels. Mocht blijken dat er nog sprake is van betalingen in strijd met lokale regels, dan zullen deze zo spoedig mogelijk worden stopgezet.

Zodra al deze resultaten beschikbaar zijn zal ik u nader informeren.