Beantwoording vragen van de leden De Roon en Wilders over uitspraken kandidaat voor de post van directeur-generaal Unesco

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over uitspraken door een kandidaat voor de post van directeur-generaal Unesco. Deze vragen werden ingezonden op 26 mei 2009 met kenmerk 2009Z09678.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op vragen van de ledenDe Roon en Wilders (beide PVV) over uitspraken kandidaat voor de post van directeur-generaal Unesco.

Vraag 1
Is het u bekend dat Egypte haar minister van cultuur, Farouk Hosny, op 1 maart 2009 kandidaat heeft gesteld voor de post van directeur-generaal van Unesco? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat deze kandidaat heeft gezegd dat hij alle Israëlische boeken in Egyptische bibliotheken wil verbranden? 2)

Antwoord

De heer Hosny erkent deze uitspraak te hebben gedaan. In een reactie op de ingezonden brief in de Franse krant Le Monde van een aantal Franse intellectuelen heeft hij daarvoor zijn excuses aangeboden.

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de aantijgingen van Bernard-Henri Levy, Elie Wiesel en Claude Lanzmann in hun open brief over deze kandidaat? 3)

Vraag 4
Deelt u de mening dat een persoon die uitdraagt dat boeken moeten worden verbrand, dat joden de internationale media infiltreren om Israël te helpen, die zichzelf de aartsvijand noemt van iedere normalisering van betrekkingen tussen Egypte en Israël en die oordeelt dat de Israëlische cultuur uitsluitend is gebaseerd op diefstal, niet geschikt is voor de post van directeur-generaal van Unesco? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De bedoelde uitspraak is afkeuringswaardig, de regering kan zich niet met zulke opvattingen verenigen en van een Directeur-Generaal van Unesco wordt hetzelfde verwacht.

Vraag 5
Wat gaat u doen om te voorkomen dat Hosny op deze post terecht komt?

Vraag 6
Indien Hosny deze post toch krijgt, gaat u dan de Nederlandse deelname aan Unesco bevriezen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De regering wil niet vooruit lopen op de verkiezing van een nieuwe D-G Unesco. Nederland zal de meest geschikte kandidaat steunen.

1) http://www.faroukhosny.com/UNESCOCandidature/OfficialCandidature/tabid/214/Default.aspx
2) http://www.ynet.co.il/english/articles/0,7340,L-3543242,00.html
3) http://www.huffingtonpost.com/bernardhenri-levy/unesco-the-shame-of-a-dis_b_206585.html