Beantwoording vragen van de leden Graus en Wilders over het bericht dat 250.000 varkens op brute wijze zijn afgeslacht

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Graus en Wilders over het bericht dat 250.000 varkens op brute wijze zijn afgeslacht. Deze vragen werden ingezonden op 19 mei 2009 met kenmerk 2009Z09304.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Mevrouw G. Verburg

Antwoorden van mevrouw Verburg, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteiten de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de ledenGraus en Wilders(PVV) over het bericht dat 250.000 varkens op brute wijze zijn afgeslacht.

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht “Egyptische varkens bruut afgemaakt”? 1

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u ermee bekend dat in Egypte varkens massaal met ijzeren staven worden geslagen, met chemicaliën worden overgoten, de kelen worden doorgesneden en/of de buiken worden opengereten en biggetjes met messen worden gestoken?

Vraag 3
Deelt u de afschuw over deze barbaarse praktijken en bent u voornemens de Egyptische autoriteiten op hun gruweldaden aan te spreken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
Wij hebben via de media kennis genomen van de door u beschreven wijze waarop varkens in Egypte worden geruimd. Op welke schaal dit heeft plaatsgevonden of nog steeds gebeurt, is echter moeilijk te bepalen. Wij betreuren de beslissing van Egypte om de varkens überhaupt te ruimen. De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, heeft aangegeven dat dit niet nodig is. Het onnodig ruimen van dieren achten wij onwenselijk. Daarnaast zijn wij bezorgd en delen wij de afschuw over de wijze waarop de varkens zijn of worden geruimd. Binnen de Internationale Diergezondheidsorganisatie, de OIE, zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop dieren worden geruimd. Wij hechten er waarde aan dat deze afspraken door alle leden van de OIE worden opgevolgd. Ook Egypte is lid van de OIE. De Nederlandse ambassadeur in Egypte heeft onlangs bij de opening van een seminar over de versterking van de veterinaire organisatie in Egypte het belang aangegeven van het opvolgen van de adviezen van de WHO en de OIE. Wij hebben overigens vernomen dat het Egyptische ministerie van Landbouw inmiddels afstand heeft genomen van de hierboven genoemde wijze van ruimen en regelmatig rapporteert over gecontroleerd slachten van varkens in slachthuizen.

Vraag 4
Bent u ermee bekend dat de Egyptische moslimleider Sjeik Ahmed Ali Othman onlangs heeft gezegd dat de varkens van vandaag afstammen van de joden die door Allah in varkens veranderd zijn, en dat het, omdat de varkens van joden afstammen, de plicht is alle varkens te vermoorden? Bent u voornemens in de meest krachtige bewoordingen afstand te nemen van deze uiting van anti-semitisme? Zo nee, waarom niet?2

Antwoord
Verschillende islamitische geestelijken hebben zich kritisch uitgelaten over de varkensruiming, waarmee ze deelnemen aan een levendig publiek debat over het onderwerp in Egyptische media. De Egyptische onderminister van Religieuze Zaken heeft de uitlatingen van Othman in krachtige bewoordingen afgekeurd en heeft een onderzoek naar de uitlatingen ingesteld.

1: De Telegraaf, 17 mei 2009
2: Frontpagemagazine, 15 mei 2009: “Pigs must die, because they are descended from the Jews”.