Beantwoording vragen van de leden Wilders en Madlener over de speech van de Nederlandse ambassadeur Nikolaos van Dam op een Koranschool in Jakarta

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Madlener (PVV) over de speech van de Nederlandse ambassadeur Nikolaos van Dam op een Koranschool in Jakarta op 29 april 2009. Deze vragen werden ingezonden op 6 mei 2009 met kenmerk 2009Z08454.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van vragen van de leden Wilders en Madlener (PVV) over de speech van de Nederlandse ambassadeur Nikolaos van Dam op een Koranschool in Jakarta op 29 april 2009.

Vraag 1
Bent u bekend met de speech “The Global Political Trend and the Role of Islam: The Academic Responsibility of Muslim Scholars” van ambassadeur Van Dam? (1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u met ons van mening dat onze Nederlandse Ambassadeur in Indonesië niets te zoeken heeft op een Koranschool-afstudeerplechtigheid? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nee, ambassadeur Van Dam had, evenals de minister van Religieuze Zaken, Dr. Maftuh Basyuni en de gouverneur van Jakarta, Dr. Fauzi Bowo, een uitnodiging ontvangen van het gerenommeerde Instituut voor Koranstudies te Jakarta om tijdens de afstudeerceremonie aanwezig te zijn. Het paste de ambassadeur in het kader van de uitoefening van zijn functie aan een dergelijke uitnodiging gehoor te geven. Los daarvan ben ik van mening dat de Nederlandse belangen er mee zijn gediend wanneer de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, een democratisch land met de grootste moslimbevolking ter wereld, contacten onderhoudt met vertegenwoordigers van gematigde Islamitische organisaties.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de heer Van Dam, in plaats van op multiculti-wijze de islamproblematiek onder het tapijt te schuiven, zijn tijd beter kan besteden aan de onacceptabele weigering van Indonesië om een Nederlands parlementslid toe te laten, en zich bovendien beter bezig kan houden met het verbeteren van de positie van niet-moslims in Indonesië? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De Nederlandse ambassadeur in Jakarta heeft dit podium gebruikt om aan te moedigen tot verdraagzaamheid en tolerantie. De hoofdthema’s van zijn lezing waren dialoog, wederzijds begrip, tolerantie, culturele diversiteit, etc. Een dergelijk pleidooi staat noch de verbetering van de positie van niet-moslims in Indonesië, noch de toegang van een parlementslid tot Indonesië in de weg en dat pleidooi past geheel in het beleid van de regering.

Nederland maakt zich voortdurend sterk voor de positie van religieuze minderheden in Indonesië. Zo heb ik tijdens mijn recente bezoek aan Indonesië mijn zorgen kenbaar gemaakt over de niet altijd afdoende bescherming van religieuze pluriformiteit in Indonesië, het sluiten van kerken in Java en het verjagen van theologiestudenten van hun campus in Jakarta. Nederland ondersteunt via de Asia Foundation programma’s, gericht op bescherming van religieuze vrijheid. De activiteiten beogen vergroting van het bewustzijn onder de politie van het recht op religieuze vrijheid, als ook het ondersteunen van ngo’s bij het uitdragen van deze boodschap.

Vraag 4
De heer Van Dam verwijst in zijn speech naar Turkije als een Europees land, deelt u de mening dat hij dringend een opfriscursus aardrijkskunde nodig heeft? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De speech van de Nederlandse ambassadeur concentreerde zich op de subjectiviteit van identiteit en vormde een pleidooi tegen de indeling van Turkije als een zuiver ‘Europees’, ‘Aziatisch’ of ‘Islamitisch’ land – typeringen die geen recht doen aan de complexiteit en identiteit van het land, dit los van het feit dat de geografische en politieke begrenzing van Europa en Azië nooit een eenduidige is geweest.

Vraag 5
Bent u met ons van mening dat nu de heer Van Dam schijnbaar de voorkeur geeft aan het behartigen van de islamitische belangen in plaats van de Nederlandse belangen, hij zijn ambassadeurschap met onmiddellijke ingang dient op te geven? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Nee. Zoals uit mijn antwoord op vraag 2 blijkt paste de aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur op het Instituut voor Koranstudies in Jakarta, waarbij wederzijds begrip, tolerantie, culturele en religieuze diversiteit centrale thema’s waren, bij zijn taken als vertegenwoordiger van Nederland in Indonesië. Het gaf hem bovendien de gelegenheid de Nederlandse visie op de thema’s verdraagzaamheid en tolerantie nog eens helder voor het voetlicht te brengen, waarmee naar mijn stellige overtuiging Nederlandse belangen waren gediend.

(1) http://www.nikolaosvandam.com/pdf/speech20090429uk.pdf