Beantwoording vragen van De Roon over Iraanse hulp bij een Noord-Koreaanse raketlancering

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over Iraanse hulp bij een Noord-Koreaanse raketlancering. Deze vragen werden ingezonden op 31 maart 2009 met kenmerk 2009Z05919.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid De Roon (PVV) over Iraanse hulp bij een Noord-Koreaanse raketlancering.

Vraag 1

Kent u het bericht “Iraanse experts helpen Noord-Korea met raketlancering”? 1

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat het hierbij om "atoomgeleerden" gaat? Zo nee, wat is dan de deskundigheid van de experts?

Antwoord

Nee. De Japanse krant Sankei Shimbun die op 29 maart jl. als eerste hierover berichtte, meldde alleen dat het zou gaan om medewerkers van het Iraanse bedrijf Shahid Hemmat Industrial Group, dat raketten en satellieten produceert. Voor zover bekend hebben noch de Iraanse noch de Noord-Koreaanse autoriteiten mededelingen gedaan over de groep experts waar in de media over wordt bericht.

Vraag 3
Hoe apprecieert u deze ontwikkelingen en welke betekenis hecht u eraan voor het Nederlands beleid jegens Iran?

Antwoord

De Nederlandse regering maakt zich grote zorgen over de aard van het nucleaire programma en de ballistische-rakettenprogramma’s van zowel Iran als Noord-Korea.

De Nederlandse regering is voorstander van het zogeheten tweesporenbeleid ter attentie van Iran en steunt onverminderd de politieke en diplomatieke inspanningen om door middel van onderhandelingen met Iran een oplossing voor het nucleaire vraagstuk te vinden.

1) Elsevier, 29 maart 2009