Beantwoording vragen van het lid De Roon over misdaadsyndicaten in Arabische landen die de piraterij bij Somalië runnen

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over misdaadsyndicaten in Arabische landen die de piraterij bij Somalië runnen.

Deze vragen werden ingezonden op 24 april 2009 met kenmerk 2009Z08005.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Hirsch Ballin, Minister van Justitie, op vragen van het lid De Roon (PVV) over misdaadsyndicaten in Arabische landen die de piraterij bij Somalië runnen.

Vraag 1
Kent u het bericht “Niks Somaliërs, het is de mafia”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Kunt u bevestigen dat er aanwijzingen zijn dat de piraterij bij Somalië wordt gerund door criminele organisaties van Arabische snit?

Vraag 3
Ziet u mogelijkheden om deze criminele organisaties internationaal aan te pakken?

Vraag 4
Is het waar dat in het bijzonder Dubai een vestigingsplaats is van de criminele leiders van piraterij? Zo ja, kunt u toelichten of en op welke wijze de overheid van Dubai optreedt tegen dit roversnest?

Vraag 5
Ziet u aanleiding om de overheid van Dubai aan te sporen om tegen deze criminele organisaties op te treden en daarbij samen te werken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse regering heeft uiteraard ook kennis genomen van de verschillende geruchten en berichten over dit onderwerp. Er zijn haar echter vooralsnog geen aanwijzingen bekend dat criminele organisaties in Arabische landen betrokken zijn bij de piraterij bij Somalië.

Nederland is voorstander van een versterking van de internationale samenwerking tegen internationale criminele organisaties en het tegengaan van witwassen. Binnen dit kader zal Nederland als voorzitter van de Financial Action Task Force (FATF) onder meer de jaarlijkse FATF-bijeenkomst organiseren. Jaarlijks wordt een andere regio gekozen, en Nederland heeft gekozen voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Nederland zal deze Middle East and North Africa FATF-bijeenkomst (MENA FATF) in februari 2010 samen met de Verenigde Arabische Emiraten organiseren.

Op 31 mei jl. hebben Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend betreffende samenwerking tussen beide landen gericht op het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering.

Nederland zet zich binnen internationale kaders actief in om piraterij in de Golf van Aden te bestrijden. Zo neemt Nederland op dit moment met H.M. de Zeven Provinciën deel aan de NAVO operatie Allied Protector. Vanaf medio augustus zal Nederland de Force Commander en een fregat leveren aan de EU missie Atalanta. Nederland is voorts een actieve speler binnen de Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia.

1) - De Pers, 21 april 2009

http://www.depers.nl/buitenland/301820/Syndicaten-runnen-zeerovers.html
- The Independent, 21 april 2009
http://www.independent.co.uk/news/world/africa/pirates-the-80m-gulf-connection-1671657.html