Beantwoording vragen van het lid Ormel over stroomleveranties aan Serven in Kosovo

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ormel over stroomleverantie aan Serven in Kosovo. Deze vragen werden ingezonden op 24 maart 2009 met kenmerk 2009Z05430.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Ormel (CDA) over stroomleveranties aan Serven in Kosovo.

Vraag 1

Is het bericht waar dat ongeveer 20.000 Serven in Kosovo zonder stroom zitten omdat ze hun energierekening niet betalen?

Antwoord

Dit aantal kan niet bevestigd worden. Volgens mijn informatie zijn er inderdaad dorpen van het elektriciteitsnet afgesloten (geweest) wegens structurele wanbetaling.

Vraag 2
Betreft dit alleen Serven die hun rekening niet betaald hebben?

Antwoord

Ofschoon verhoudingsgewijs veel Servisch-Kosovaarse dorpen zijn getroffen, zijn ook Albanees-Kosovaarse dorpen van stroom verstoken (geweest).

Vraag 3
Is het waar dat de Servische regering heeft opgeroepen om de energierekening niet te betalen? Zo ja, vanwege welke reden en waarom op dit moment?

Antwoord

Servische regeringsvertegenwoordigers beschouwen de Kosovaarse energiemaatschappij als een vertegenwoordiger van het - in hun ogen illegale -onafhankelijke Kosovo. De Servische autoriteiten hebben herhaaldelijk aangeboden om de Servisch-Kosovaarse enclaves separaat van elektriciteit te voorzien en de kosten daarvan te dragen. De Kosovaarse energiemaatschappij, die zich in een proces van privatisering bevindt, heeft dit afgewezen.

Vraag 4
Worden door het energiebedrijf alle stroomafnemers op gelijke wijze behandeld?

Antwoord

Volgens internationale waarnemers is er geen sprake van etnische discriminatie. Wel is het zo dat individuen die hun rekening wél hebben voldaan, toch te maken kunnen krijgen met stroomafsluiting als dorpsgenoten massaal niet hebben betaald.

Vraag 5

Op welke wijze trachten de autoriteiten sociale onrust als gevolg van de stroomafsluiting tegen te gaan?

Antwoord

Er is een aantal demonstraties gehouden tegen de stroomafsluitingen. In een enkel geval hebben demonstranten geweld gebruikt. De Kosovaarse politie is hierbij adequaat opgetreden. De stroomlevering wordt overigens hervat wanneer de bewoners van desbetreffende administratieve eenheid en de Kosovaarse energiemaatschappij een betalingsplan zijn overeengekomen.

Vraag 6

Kan de EU bijdragen aan een oplossing van dit conflict? Zo nee, waarom niet en zo ja, op welke wijze?

Antwoord

De afgelopen jaren is nauwelijks toegezien op betaling van elektriciteitsrekeningen, met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit van de energieleverantie. Servische Kosovaren lijken deze kwestie aan te grijpen om hun politieke onvrede kenbaar te maken. In de Kosovaarse context is cruciaal dat er geen etnische discriminatie plaatsvindt, al dan niet verdekt. Nu hiervan volgens internationale waarnemers geen sprake is, is er geen aanleiding om bij te dragen aan oplossing van deze kwestie, al dan niet in EU-verband. Wel is er aanleiding om de situatie, en die van de Servische minderheid in het algemeen, nauwlettend te blijven volgen.