Beantwoording vragen van het lid Peters over Afghaanse Presidentsverkiezingen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over Afghaanse Presidentsverkiezingen. Deze vragen werden ingezonden op 5 maart 2009 met kenmerk 2009Z03987.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Peters (GroenLinks) over Afghaanse Presidentsverkiezingen.

Vraag 1

Kent u de berichten “Karzai probeert oppositie te snel af te zijn” 1) en “Verkiezingen Afghanistan op 20 augustus”? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Welke consequenties heeft de verkiezingsdatum op de positie van president Karzai? Zal president Karzai tussen 21 mei 2009, wanneer zijn termijn afloopt, en 20 augustus 2009, wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden, zijn ambt als president kunnen uitoefenen in overeenstemming met de Afghaanse grondwet?

Antwoord

De Afghaanse grondwet is op dit punt niet eenduidig. In Kabul wordt hier momenteel overleg over gevoerd tussen betrokken partijen.

Vraag 3
Is al bekend hoe het ambt van president in deze periode zal worden ingevuld? Zo nee, bent u bereid wanneer dit wel bekend is dit zo snel mogelijk aan de Kamer te laten weten?

Antwoord

Nee, dit is nog niet bekend. President Karzai heeft verklaard dat het niet aan hem is om te besluiten of hij zijn functie na 21 mei kan blijven vervullen. Volgens hem zou ofwel het Hooggerechtshof een advies dienen uit te brengen, of de Volksvertegenwoordiging een besluit hierover dienen te nemen. Zodra hierover duidelijkheid bestaat, zal ik uw Kamer informeren.

Vraag 4
Welke consequenties heeft een mogelijk aanblijven van president Karzai tot aan de verkiezingen voor de eerlijkheid van het verkiezingsproces?

Antwoord

Het is de Kiescommissie die verantwoordelijk is voor de organisatie van geloofwaardige en transparante verkiezingen. De Kiescommissie heeft geen uitspraken gedaan over de positie van de president in de periode van 21 mei en 20 augustus en stelt het aftreden van de president niet als voorwaarde voor het garanderen van de eerlijkheid van het verkiezingsproces.

Vraag 5

Hoe schat u de kans in dat de noodsituatie wordt uitgeroepen tussen 21 mei en 20 augustus 2009 om op die manier president Karzai in het zadel te houden?

Antwoord

Hoewel de Afghaanse grondwet voorziet in de mogelijkheid dat de president, gesteund door het parlement, de noodtoestand uitroept, kan ik niet bepalen hoe groot de kans hierop is.

Vraag 6

Wat is het totale budget voor zowel de presidents- als de provinciale verkiezingen? Hoeveel is daarvan reeds gedekt en hoe groot is de Nederlandse bijdrage daaraan?

Antwoord

Het indicatieve budget voor de verkiezingen zoals berekend door UNDP ligt op ruim 223 miljoen US dollar. Nederland heeft vorig jaar vijf miljoen euro bijgedragen en zal in 2009 een bedrag van drie miljoen euro toekennen. Verwacht wordt dat de internationale gmeenschap de benodigde middelen ter beschikking zal stellen.

Vraag 7

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de nieuwe kieswet?

Antwoord

De nieuwe kieswet is nog niet door het Afghaanse parlement goedgekeurd. De verkiezingen zullen dan ook onder de bestaande kieswet worden gehouden.

Vraag 8

Bent u bereid deze vragen vóór het algemeen overleg Afghanistan op 1 april 2009 te beantwoorden?

Antwoord

Ja.

1) NRC Handelsblad, 2 maart 2009

2) Trouw, 4 maart 2009