Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over de weigering van visa aan Nederlanders die een ziek familielid in Wit-Rusland willen bezoeken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over de weigering van visa aan mevrouw Bondarenko. Deze vragen werden ingezonden op 16 maart 2009 met kenmerk 2009Z04668.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de weigering van een visa aan mevrouw Bondarenko die een ziek familielid in Wit-Rusland wil bezoeken (ingezonden 16 maart 2009).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het feit dat het tot Nederlands genaturaliseerde gezin-Bondarenko door Wit-Rusland een visum wordt geweigerd om een ziek Wit-Russisch familielid te bezoeken? 1)

Antwoord
Ja, het is mij bekend dat er problemen zijn gerezen rond de visumaanvraag van mevrouw Bondarenko.

Vraag 2
Deelt u de mening dat Wit-Rusland hiermee het inmiddels tot algemeen volkenrecht ontwikkelde recht op gezinsleven, zoals neergelegd in artikel 8 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM), hetgeen ook Wit-Rusland bindt, schendt?

Antwoord
Er is geen sprake van schending van artikel 8 van het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Staten hebben het recht zelf te bepalen welke vreemdelingen zij op hun grondgebied toelaten. De grens van die vrijheid ligt bij de mensenrechten, zoals het recht op familie- en gezinsleven. Schending van dat recht veronderstelt echter in de eerste plaats dat er sprake is van familie- of gezinsleven. Het hebben van een bloedband volstaat daarvoor niet. In de onderhavige kwestie staat de relatie tussen een moeder en een meerderjarig kind centraal. Beide partijen wonen reeds lang in verschillende landen. In die situatie kan niet worden gezegd dat sprake is van familie- of gezinsleven zoals bedoeld in het genoemde artikel 8.


Vraag 3

Deelt u de mening dat Wit-Rusland door deze weigering visa te verstrekken aan leden van het gezin Bondarenko negatieve signalen afgeeft, die een normalisatie van de betrekkingen tussen de Europese Unie, respectievelijk Nederland, en Wit-Rusland in de weg staan?

Antwoord
Volgens de Wit-Russische ambassade heeft mevrouw Bondarenko geen visum nodig voor Wit-Rusland omdat zij de nationaliteit van dat land zou hebben. Mevrouw Bondarenko is echter van mening dat zij niet over de Wit-Russische nationaliteit beschikt. Het betreft hier een dispuut waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken in beginsel geen partij is.

Vraag 4
Bent u bereid zo spoedig mogelijk bij de Wit-Russische autoriteiten aan te dringen op een snelle verstrekking van visa aan leden van het gezin Bondarenko, mede omdat het hier een klemmende humanitaire reden betreft, zijnde een bezoek aan een zeer zieke moeder?

Vraag 5
Bent u bereid deze vragen, vanwege de grote tijdsdruk, zo spoedig mogelijk te beantwoorden?

Antwoord
Tijdens het AO RAZEB op 12 maart jl. heb ik u reeds de stand van zaken gemeld over de kwestie van mevrouw Bondarenko. Deze antwoorden sluiten daar thans op aan. Bovendien zijn mijn medewerkers in contact met mevrouw Bondarenko en de Wit-Russische ambassade, teneinde een spoedige oplossing te bevorderen.

1) De Telegraaf, 1 en 12 maart 2009