Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over de '27 uur van Europa'

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over de '27 uur van Europa'. Deze vragen werden ingezonden op 18 mei 2009 met kenmerk 2009Z09196.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de '27 uur van Europa'.

Vraag 1

Op grond waarvan heeft u wederom gekozen voor het evenementenbureau BKB voor het organiseren van uw initiatief “de 27 uur van Europa”? Kunt u een inventarisatie overleggen van alternatieve bureaus die dit evenement ook hadden kunnen organiseren met vermelding waarom niet voor die bureaus is gekozen?

Antwoord

De ‘27 uur van Europa’ is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In november 2007 heeft het ministerie voor de periode 2007 – 2010 een raamovereenkomst getekend met bureau Publicis voor de uitvoering van (delen van) de Europa-communicatie, inclusief de organisatie van evenementen over Europa. Dit contract was het resultaat van een Europese aanbesteding.

De afgelopen twee jaar organiseerde het ministerie op Europadag (9 mei) de Nacht van Europa. Deze vond plaats in Amsterdam. Voor dit verkiezingsjaar heeft het ministerie Publicis verzocht een concept te bedenken waarmee in heel Nederland aandacht voor Europa gevraagd zou kunnen worden. Publicis heeft daarop een voorstel aan het ministerie voorgelegd en akkoord gekregen. Publicis heeft de ‘27 uur van Europa’ georganiseerd; voor de uitvoering ervan heeft Publicis BKB als onderaannemer ingeschakeld.

Vraag 2
Deelt u de opvatting dat met de keuze voor BKB minimaal de schijn van vriendjespolitiek ontstaat omdat dit bureau gerund wordt door personen met een PvdA-achtergrond? Indien neen, waarom niet?

Vraag 3
Was het na de commotie naar aanleiding van de manifestatie “Het Akkoord van Schotland” van uw collega en partijgenoot minister Koenders, tevens georganiseerd door BKB, niet veel verstandiger geweest om een ander bureau in te huren dan BKB? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Het is juridisch gezien onmogelijk en principieel onwenselijk bij opdrachtverlening, in welke vorm dan ook, rekening te houden – voor zover dat al mogelijk is – met de politieke voorkeur van medewerkers van commerciële bureaus.

Vraag 4
Waarom heeft u bij dit evenement zoveel prominente PvdA’ers zoals minister Plasterk, staatssecretaris Bussemaker en PvdA-burgemeesters Aboutaleb, Wallage en Wolfsen een rol laten spelen? Deelt u de opvatting dat hieruit het beeld ontstaat dat dit evenement een PvdA-aangelegenheid was? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals u opmerkt hebben zowel minister Plasterk als staatssecretaris Bussemaker deelgenomen aan activiteiten in het kader van de ‘27 uur van Europa’. Premier Balkenende, minister Verhagen, minister Koenders en minister Eurlings waren uitgenodigd de voor hun portefeuille relevante delen van de ‘27 uur van Europa’ mee te maken, maar zij konden niet aanwezig zijn wegens verplichtingen elders. Minister Rouvoet moest helaas op het laatste moment afzeggen voor de bijeenkomst met jongeren in Rotterdam, vanwege zijn aanwezigheid bij de herdenkingsdienst te Apeldoorn.

Alle politieke partijen die meedoen aan de EP-verkiezingen waren uitgenodigd met mij mee te gaan. En veel EP-kandidaten hebben een deel van de ‘27 uur van Europa’ meegemaakt, waarbij elke politieke partij evenveel kans heeft gehad mee te doen. Met name in Groningen, de laatste halte, waren veel politieke partijen prominent aanwezig tijdens het lijsttrekkersdebat. GroenLinks, de Partij voor de Dieren, de PvdA, de Groenen en de Liberaal Democraten vaardigden hun lijsttrekkers af. D66 werd vertegenwoordigd door nummer 2 van de lijst, de VVD door nummer 5 en de SP door nummer 4. Lijsttrekkers van de CU en het CDA waren verhinderd en stuurden geen andere EP-kandidaat. De PVV was uitgenodigd, maar heeft daarop niet gereageerd.

Naast de door u genoemde burgemeesters ben ik tevens ontvangen en begeleid door de burgemeesters van Venlo, Nijmegen, Deventer, Zeewolde, en Nijefurd, geen van allen lid van de PvdA.

Vraag 5

Waarom was er bij uw initiatief nauwelijks aandacht voor de kritiek die in Nederland leeft op zaken als de snelle uitbreiding van de EU, het bureaucratische karakter ervan en het democratisch tekort ervan? Deelt u de opvatting dat bezoekers hierdoor de indruk kunnen krijgen met pure propaganda te maken te hebben? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

De ’27 uur van Europa’ bood juist volop ruimte voor alle argumenten over een veelheid van onderwerpen. Voor- en tegenstanders kwamen overal aan het woord. Zo kwamen tijdens het eerder genoemde lijsttrekkersdebat te Groningen vele onderwerpen aan de orde, niet in de laatste plaats de uitbreiding van de EU en de wijze waarop de EU beter of anders zou kunnen in de ogen van de vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Maar ook de truckers in Hazeldonk legden hun grieven zonder enige aarzeling aan mij voor: over de ongelijkheid in boetes tussen de lidstaten, en over problemen die ZZP’ers ondervinden bij het uitoefenen van hun chauffeursdiensten. En in Deventer spraken ondernemers over de voordelen van de interne markt, maar ook over de nadelen, zoals een groot verschil in veiligheidsregels voor winkels in de diverse EU-lidstaten.

Vraag 6
Wat waren de totale kosten van dit initiatief? Kunt u daarbij onderscheid maken van de kosten die het bureau BKB in rekening heeft gebracht, de kosten die rechtstreeks voor rekening van het ministerie zijn gekomen alsmede alle kosten die door derden ten laste van het ministerie zijn gebracht? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

De totale kosten van de ‘27 uur van Europa’ bedragen € 336.134, exclusief BTW. Deze kosten komen ten laste van het ‘Europacommunicatiebudget’ van de directie Voorlichting en Communicatie van BZ. Dit bedrag wordt door Publicis gefactureerd aan het ministerie, en dekt alle door Publicis en BKB gemaakte kosten. Er zijn geen kosten die door derden ten laste van het ministerie zijn gebracht.

Met dit budget zijn 11 verschillende evenementen van behoorlijke omvang in heel Nederland georganiseerd, inclusief locatiehuur etc. Ook is in dit budget begrepen de bouw van een interactieve website, en het maken van posters, flyers en banners.

De aandacht van de media, met name op lokaal en regionaal niveau was groot. Daarmee werd een zeer groot aantal mensen bereikt, uit heel verschillende geledingen van de samenleving. Een greep: NOS-headlines reisde en blogde de gehele tijd mee, radio-interviews voor TROS Kamerbreed, Langs de lijn, NCRV’s Cappuccino, Casa Luna, BNN Today, Nachtegiel, Move Ur Ass, de Wereldomroep, Q Music, RTV Oost en L1. De ‘27 uur’ was op TV te zien op Nijmegen1, Omroep Flevoland, Limburg1, RTV Oost, Omroep Venlo TV, KRO’s Goedemorgen Nederland, NOS journaal op 3 en Pauw en Witteman. NRC Next en de Leeuwarder Courant plaatsten op de opiniepagina’s artikelen over identiteit. NRC, De Pers, Financieel Dagblad, Brabants Dagblad, Metro, De Limburger, De Stentor, PZC, BN/De Stem en de Veldpost schreven over de ‘27 uur’. Ook online was er veel aandacht voor de ‘27 uur van Europa’.