Beantwoording vragen van het lid Van Dam over de kennelijke veroordeling van Abdullah Al Mansouri

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over de kennelijke veroordeling van Abdullah Al Mansouri. Deze vragen werden ingezonden op 19 februari 2009 met kenmerk 2080914200.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Dam (PvdA) over de kennelijke veroordeling van Abdullah Al Mansouri.

Vraag 1

Hebben Nederlandse diplomaten, zoals beloofd door Iran, toegang gehad tot het proces? Zo ja, hoe vaak zijn zij aanwezig geweest?1)

Antwoord

Nee, Nederlandse diplomaten hebben geen toegang tot het proces gehad.

Zoals eerder aan uw Kamer gemeld, is een complicatie dat de heer Al Mansouri eveneens de Iraanse nationaliteit bezit. Iran staat om die reden geen consulaire bijstand van Nederland toe. Nederland is evenmin in de gelegenheid gesteld om rechtszittingen bij te wonen.

Vraag 2

Ziet u in het verloop van het proces aanleiding om contact op te nemen met de Iraanse autoriteiten?

Vraag 3

Is u bekend of de heer Al Mansouri beroep tegen het vonnis kan instellen? Zo ja, op welke wijze kan Nederland de heer al-Mansouri hierin ondersteunen?

Antwoord

De Nederlandse regering constateert dat de doodstraf, waarvoor de familie van de heer Mansouri vreesde en waartegen de regering zich een principieel tegenstander heeft verklaard, niet is uitgesproken. Nederland beschikt echter (nog) niet over een schriftelijke versie van het vonnis. Direct nadat bekend werd dat er een vonnis was, heeft de Nederlandse ambassadeur te Teheran terzake contact gezocht met de Iraanse autoriteiten. Mijn ministerie heeft tevens direct contact opgenomen met de Iraanse vertegenwoordiger in Nederland en om formele bevestiging van het vonnis gevraagd. De Iraanse autoriteiten hebben desgevraagd mondeling bevestigd dat er een vonnis is waarbij de heer Al Mansouri tot dertig jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Daarbij hebben zij aangegeven dat de heer Al Mansouri beroep kan instellen tegen zijn veroordeling. De Nederlandse ambassadeur heeft in zijn gesprek opnieuw verzocht de heer Al Mansouri te kunnen zien en spreken en om nadere informatie over de procesgang.

De Nederlandse regering zal zich blijven inzetten om consulaire bijstand te bieden aan de heer Al Mansouri. Eerst aan de hand van een schriftelijk vonnis kan de heer Al Mansouri bepalen of beroep tegen het vonnis wordt ingesteld.

  1. de Volkskrant, 18 februari 2009; “Dertig jaar cel voor mensenrechtenactivist”

Toelichting

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Peters (GroenLinks) en Van Bommel (SP), ingezonden 19 februari 2009 (vraagnummer 2009Z02999 / 2080914160)